Του Δημήτρη Καραγιώργου

Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει η νόσος Alzheimer. Ο αριθμός των πασχόντων από διάφορες μορφές άνοιας ανέρχεται παγκοσμίως στα 24 εκατομμύρια και μέχρι τα μέσα του αιώνα αναμένεται να εκτιναχθεί στα 100 εκατομμύρια.

Στην Ελλάδα, υπάρχουν 141.000 ασθενείς με άνοια και με δεδομένη την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης, οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να αυξηθούν δραματικά στο μέλλον. Η θεαματική αύξηση στη συχνότητα εμφάνισης της νόσου, αναμένεται να προκαλέσει έντονη πίεση στα συστήματα Υγείας, καθώς το κόστος της περίθαλψης των ανοϊκών ασθενών υπερβαίνει το κόστος ασθενειών όπως οι καρδιοπάθειες, ο καρκίνος και τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Τα παραπάνω ανέφεραν στις 12 Σεπτεμβρίου η αναπληρώτρια καθηγήτρια Νευρολογίας και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών κ. Μάγδα Τσολάκη, η νευρολόγος – ψυχίατρος, διευθύντρια του Ιατρείου Μνήμης του νοσοκομείου ‘Υγεία’ και Πρόεδρος της Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών κ.

Παρασκευή Σακκά και ο υπεύθυνος Ιατρείου Άνοιας του Α΄ νοσοκομείου ΙΚΑ κ. Βασίλης Βαγενάς, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Νόσου Alzheimer (21η Σεπτεμβρίου).

Επικαλούμενοι στοιχεία πρόσφατων μελετών, οι επιστήμονες τόνισαν ότι η άσκηση, διανοητική και σωματική, επιβραδύνει ή και αναστέλλει τις εκφυλιστικές διαδικασίες στον εγκέφαλο που προκαλούν τη νόσο Alzheimer.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Σικάγο, έδειξε ότι κάθε επιπλέον χρόνος εκπαίδευσης μειώνει τον κίνδυνο κατά 17%, ενώ μετανάλυση 18 μελετών κατέληξε στο αδιαμφισβήτητο συμπέρασμα ότι η σωματική άσκηση ενδυναμώνει τις νοητικές λειτουργίες των ηλικιωμένων.

Αναφερόμενοι στις θεραπευτικές εξελίξεις, είπαν ότι την τελευταία πενταετία τέθηκαν στη διάθεση των ασθενών πέντε νέα φάρμακα, ενώ σε πειραματικό ή σε κλινικό επίπεδο δοκιμάζονται περισσότερα από 200 φάρμακα. Το φθινόπωρο αναμένεται στη χώρα μας το πρώτο διαδερμικό αυτοκόλλητο.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχαν οι επισημάνσεις των επιστημόνων, σχετικά με τους τρόπους πρόληψης της νόσου Alzheimer. Έρευνα Αμερικανών επιστημόνων έδειξε ότι κάθε επιπλέον χρόνος εκπαίδευσης μειώνει τον κίνδυνο για νόσο Alzheimer κατά 17%.

Μια ερμηνεία του φαινομένου αυτού είναι ότι τα νοητικά ερεθίσματα, η συνεχής διέγερση του εγκεφάλου, δημιουργούν νέες συνδέσεις ανάμεσα στους εγκεφαλικούς νευρώνες, αυξάνοντας έτσι τα νοητικά αποθέματα των ατόμων που εκπαιδεύονται.

Όλες οι ενασχολήσεις που απαιτούν διανοητική άσκηση – διάβασμα, χαρτιά, επιτραπέζια παιχνίδια, σταυρόλεξα, κατασκευές – ενεργοποιούν τους εγκεφαλικούς νευρώνες και τους προστατεύουν από τη φθορά.

Εκτός από τη διανοητική δραστηριότητα, και η σωματική άσκηση πρόσφατα αποδείχθηκε τόσο ευεργετική για τον εγκέφαλο όσο και για την καρδιά. Μία από αυτές τις μελέτες που περιλάμβανε 3.000 άντρες και γυναίκες, τεκμηρίωσε ότι ασχολίες όπως το τρέξιμο, η ποδηλασία, η κηπουρική, μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας στους ηλικιωμένους ανθρώπους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μικραίνει η ηλικία εμφάνισης καρκίνου;
Η σεμαγλουτίδη συμβάλλει στη μείωση του πόνου της αρθρίτιδας στο γόνατο [μελέτη]
Η διακοπή του καπνίσματος μετά από διάγνωση καρκίνου είναι πιθανό να ενισχύσει την επιβίωση έως 26% [μελέτη]