Το να έχει κάποιος μεγαλύτερο αδερφό ή αδερφή και ιδιαίτερα αδερφό μπορεί να μειώσει την ανάπτυξή του, αναφέρει νέα έρευνα. Ειδικοί δήλωσαν ότι ενδεχομένως μπορεί να ευθύνεται η κατάσταση της μήτρας μετά την πρώτη εγκυμοσύνη.

Η έρευνα, με επικεφαλής τον David Lawson του University College του Λονδίνου έγινε σε 14.000 οικογένειες και αποκάλυψε ότι τα παιδιά στις μεγαλύτερες οικογένειες είχαν την τάση να έχουν πιο μικρό ανάστημα σε σχέση με το μέσο όρο.

Παιδιά με τρία αδέρφια είχαν ύψος χαμηλότερο κατά 2,5 εκατοστά σε σχέση με το μέσο όρο άλλων παιδιών ίδιας ηλικίας.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν αδέρφια που γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1990 . Κάθε χρόνο κατέγραφαν το ύψος και άλλα στοιχεία της ανάπτυξής τους.

Ενώ το να έχει κάποιος μεγαλύτερο αδερφό οποιουδήποτε φύλου επηρέαζε την ανάπτυξή του η επίδραση των αδερφών θηλυκού γένους ήταν λιγότερο έντονη.

Ο ερευνητής δήλωσε πως είναι γνωστό ότι τα παιδιά από μεγαλύτερες οικογένειες έχουν λιγότερο καλή απόδοση στο σχολείο αλλά αυτή η έρευνα είναι η πρώτη που υποδεικνύει ότι το ίδιο ισχύει και για το ύψος. Αν κάποιος είναι το μεγαλύτερο παιδί στην οικογένεια, το να έχει μικρότερα αδέρφια δεν θα επηρεάσει την ανάπτυξή του σημαντικά, ενώ αν είναι ένα από τα μικρότερα τότε πιθανόν θα είναι κοντύτερο από τα αδέρφια του.

Η ειδικός στην επιδημιολογία Marjo-Riitta Jarvelin θεωρεί πως το περιβάλλον της μήτρας μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο. Γνωρίζουμε ότι γυναίκες με πολλές εγκυμοσύνες είναι πιθανό να κερδίζουν κιλά και να έχουν πρόβλημα με τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, γεγονός που πιθανόν έχει επίδραση στο έμβρυο.

Ακόμα, συνεχίζει η ειδικός, είναι αδύνατον να γνωρίζουμε την ακριβή αιτία.

Άλλη αιτία μπορεί να είναι ότι όταν μεγαλώνουν πολύ οι οικογένειες οι γονείς είναι λιγότερο ικανοί στο να προσφέρουν κατάλληλη διατροφή στα παιδιά τους και τα πιο μικρά παιδιά είναι περισσότερο εκτεθειμένα σε αυτό τον παράγοντα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απλές συμβουλές για διατροφή και καλή υγεία
CrossFit: Όσα θέλετε να ξέρετε
Από τη διάγνωση στην ανάγνωση του μυαλού;