Οι γυναίκες που καπνίζουν έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ένα είδος ακμής, σε σχέση με τις μη καπνίστριες, υποδεικνύει νέα ιταλική έρευνα. Μελέτη που έγινε σε 1.000 γυναίκες αποκάλυψε ότι ποσοστό 40% των καπνιστριών εμφάνιζαν μη φλεγμονώδη ακμή, με φραγμένους πόρους, άσπρα σπυράκια και μικρές κύστες, ενώ το ποσοστό στις μη καπνίστριες έφτανε στο 10%.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Βritish Journal of Dermatology’.
Ωστόσο, η ομάδα από το δερματολογικό ινστιτούτο της Ρώμης, San Gallicano σημειώνει ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν τη μη φλεγμονώδη ακμή να θεωρείται νέα ενότητα μεταξύ των ασθενειών που σχετίζονται με το τσιγάρο.
Την ονομάζουν ‘πρόσωπο καπνιστού με ακμή’. Η έρευνα έγινε σε γυναίκες επειδή η πάθηση φαίνεται να τις επηρεάζει περισσότερο.
Από τις 1.000 γυναίκες, ποσοστό 30% ήταν καπνίστριες. Από το ποσοστό αυτό 42,2% εμφάνισαν ακμή, κυρίως τη μη φλεγμονώδη. Όπως ανακοίνωσαν οι ερευνητές, οι καπνίστριες στην ομάδα είχαν το μισό επίπεδο των δερματικών εκκρίσεων βιταμίνης Ε σε σύγκριση με τις μη καπνίστριες και άλλες αλλοιώσεις όσον αφορά χαρακτηριστικά του δέρματος.
Όσες εμφάνισαν ακμή στην εφηβεία είχαν τετραπλάσιο κίνδυνο να παρουσιάσουν ακμή σε σχέση με τις μη καπνίστριες που επίσης είχαν ακμή στην εφηβεία. Άλλοι παράγοντες επίσης έχουν εντοπιστεί στην εμφάνιση αυτού του τύπου ακμής, όπως ορμονικές αλλαγές, στρες και περιβαλλοντικοί παράγοντες.
Περιβαλλοντικοί παράγοντες παρατηρήθηκαν σε μισές γυναίκες από το ποσοστό του 10% των μη καπνιστριών που εμφάνιζαν την πάθηση. Τέτοιοι παράγοντες περιλάμβαναν την έκθεση του δέρματος σε καπνό ή ατμό, κυρίως σε χώρο εργασίας όπως η κουζίνα.
Παραμένει ασαφής η έκταση στην οποία οι παράγοντες αυτοί μπορεί επίσης να έχουν επηρεάσει την εμφάνιση μη φλεγμονώδους ακμής στις μη καπνίστριες.
Ο δερματολόγος Colin Holden θεωρεί πως τα ευρήματα αποτελούν ακόμα έναν παράγοντα που θα παρακινήσει ορισμένους ανθρώπους να διακόψουν το κάπνισμα.
Πηγές:
‘Βritish Journal of Dermatology’
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Έναρξη πανελλαδικού προγράμματος ασκήσεων εκκένωσης Υγειονομικών Σχηματισμών, υπό την εποπτεία του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ
Δυο γυναικολογικές παθήσεις συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου [μελέτη]
Προκήρυξη 324 θέσεων ειδικευμένων γιατρών στα Κέντρα Υγείας