Καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει παιδιά με έκζεμα που επιδεινώνεται το χειμώνα, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Όταν το έκζεμα θεριεύει το χειμώνα είναι γνωστό ως ατοπική δερματίτιδα που συνδέεται με τη συγκεκριμένη εποχή.
Ερευνητές ανακάλυψαν ότι η βιταμίνη D μειώνει σημαντικά τα συμπτώματα που συνδέονται με το έκζεμα.
Ο ερευνητής Dr. Carlos Camargo, του Massachusetts General Hospital, δήλωσε ότι ενώ δεν γνωρίζουμε το ακριβές ποσοστό ασθενών με ατοπική δερματίτιδα των οποίων τα συμπτώματα επιδεινώνονται τον χειμώνα, το πρόβλημα είναι συχνό.
Δήλωσε πως στην ομάδα ασθενών που μελετήθηκε, η οποία πιθανόν είχε χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D φάνηκε αρκετά βοηθητική.
Οι ερευνητές διερευνήσαν την πιθανότητα η έλλειψη της βιταμίνης D να εξηγεί γιατί η πάθηση συχνά επιδεινώνεται τον χειμώνα.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 107 παιδιά από τη Μογγολία, ηλικίας 2 έως 17 ετών.
Όλα τα παιδιά είχαν ατοπική δερματίτιδα που ήταν σε έξαρση με τον κρύο καιρό ή κατά τη μετάβαση από το φθινόπωρο στο χειμώνα. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 2 ομάδες. Σε όσους έλαβαν δόση 1000 IU καθημερινά και σε όσους έλαβαν placebo.
Τα συμπτώματα αξιολογήθηκαν όταν άρχισε η έρευνα και ένα μήνα αργότερα, στη λήξη της. Οι γονείς των παιδιών ανέφεραν αν αισθάνονταν ότι βελτιώθηκε η νόσος των παιδιών.
Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ''Journal of Allergy and Clinical Immunology'', αποκάλυψε ότι παιδιά που λάμβαναν συμπληρώματα βιταμίνης D είχαν κατά μέσον όρο βελτίωση κατά 29% στα συμπτώματα. Αντίθετα, παιδιά που έλαβαν placebo είχαν βελτίωση της τάξης του 16%.
Αν και οι ερευνητές δεν καθόρισαν αν τα παιδιά είχαν έλλειψη βιταμίνης D όταν άρχισε η έρευνα, σημείωσαν ότι άλλη μεγαλύτερη έρευνα σε παιδιά από τη Μογγολία ανακάλυψε ότι ποσοστό 98% είχε χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι είναι πολύ πιθανό τα παιδιά στη νέα έρευνα να είχαν έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης.
Πηγές:
''Journal of Allergy and Clinical Immunology''.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρκίνος στο πάγκρεας: Πειραματική θεραπεία πέτυχε τον κύριο στόχο σε δοκιμή τελικού σταδίου
Ο Ηλίας Μόσιαλος επίτιμος διδάκτορας στην Ιατρική του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν χαλαρώνουμε