Ο ιός της γρίπης των πτηνών, H5N1, μπορεί να περάσει από τον πλακούντα της εγκύου στο έμβρυο και να το μολύνει, ανακοίνωσαν ερευνητές.

Οι ερευνητές βρήκαν ενδείξεις γι αυτό που υποπτεύονταν από καιρό, ότι ο ιός δεν επηρεάζει μόνο τους πνεύμονες, αλλά περνά μέσω όλου του οργανισμού στη γαστρεντερική οδό, τον εγκέφαλο, το συκώτι και τα κύτταρα του αίματος.

Η έρευνα βοηθά στην κατανόηση του μεγάλου ποσοστού θνησιμότητας όσων μολύνονται με τον ιό, ενώ παράλληλα χρησιμεύει σαν μοντέλο παγκόσμιας συνεργασίας στο χώρο των νέων λοιμωδών νόσων, δήλωσε ο Dr.Ian Lipkin του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη.

Ο ερευνητής με μια ομάδα στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου εξέτασε ιστούς που αφαιρέθηκαν από δυο θύματα του ιού.

Το ερευνητικό κέντρο, που δημιουργήθηκε όταν εμφανίστηκε ο ιός SARS, εξετάζει τώρα θύματα του ιού της γρίπης των πτηνών. Ο ιός συνήθως προσβάλλει ζώα, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις και ανθρώπους. Από το 2003 έχουν πεθάνει 200 από τους 328 ανθρώπους που μολύνθηκαν.

Επειδή οι ειδικοί ανησυχούν ότι μπορεί να προκαλέσει πανδημία, η οποία θα μπορούσε να έχει εκατομμύρια θύματα, μελετούν τον ιό με μεγάλη προσοχή.

Εξετάζοντας τους ιστούς θυμάτων, οι ερευνητές εντόπισαν γενετικό υλικό του ιού στους πνεύμονες, όπως ήταν αναμενόμενο, αλλά και στον εγκέφαλο, τον πλακούντα, τα έντερα και στα κύτταρα του ανοσοποιητικού, στο αίμα και στο συκώτι.

Τα ευρήματα στους πνεύμονες δείχνουν ότι το ποσοστό βλάβης φαίνεται δυσανάλογο προς τον αριθμό των κυττάρων που προσβλήθηκαν. Το εύρημα αυτό ενισχύει την υπόθεση ότι μπορεί να υπάρχουν έμμεσοι τρόποι βλάβης.

Το τεσσάρων μηνών έμβρυο, που πέθανε μέσα στο σώμα της μητέρας του, είχε επίσης προσβληθεί από τον ιό, αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό ‘Lancet’.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι κανένας δεν πίστευε ότι ο ιός της γρίπης θα μπορούσε να διαπεράσει τον πλακούντα και να προσβάλει τα έμβρυα.

Πηγές:
‘Lancet’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Παγκόσμια Ημέρα Αλλεργίας - "Ασπίδα" ο θηλασμός και η μη κατάχρηση απολυμαντικών
Σκιάθος: Ασθενοφόρο παρέσυρε δύο γυναίκες με τον καθρέφτη [video]
Πού θα γίνουν τη Δευτέρα δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ