Το στρες μπορεί να διπλασιάσει τον κίνδυνο υπογονιμότητας και να καθυστερήσει την εγκυμοσύνη σε μια γυναίκα, σύμφωνα με αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Όσο περισσότερο άγχος έχει μια γυναίκα που προσπαθεί να μείνει έγκυος, τόσο απομακρύνεται αυτή η πιθανότητα, ενώ ακόμη και σχετικά χαμηλά επίπεδα στρες μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα υπογονιμότητας. Παρότι οι ακριβείς διασυνδέσεις μεταξύ της γονιμότητας και του στρες παραμένουν άγνωστες, από έρευνες έχει προκύψει ότι ορμόνες αυξάνονται και συχνά παραμένουν σε υψηλά επίπεδα σε περιόδους χρόνιου στρες. Πριν από 20 χρόνια, το ποσοστό της ανεξήγητης υπογονιμότητας κυμαινόταν μεταξύ 10% και 20%. Σήμερα, φτάνει το 40%. Το σώμα των γυναικών δεν έχει αλλάξει, έχει αλλάξει όμως το επίπεδο του στρες.

Η μελέτη εξηγεί γιατί αρκετά ζευγάρια (σχεδόν το ένα στα τέσσερα, σύμφωνα με κάποιες στατιστικές) δυσκολεύονται για καιρό να πιάσουν παιδί, παρ’ όλο που δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο βιολογικό ή ιατρικό πρόβλημα σε κανέναν από τους δύο, γεγονός που καθιστά την υπογονιμότητά τους «άγνωστης αιτιολογίας». Από την άλλη, καθώς ο χρόνος περνάει και το ζευγάρι δεν φθάνει στο επιθυμητό αποτέλεσμα, το άγχος μεγαλώνει κι άλλο, με συνέπεια έναν φαύλο κύκλο που επιτείνει το πρόβλημα.

Οι γιατροί, στις μέρες μας, έχουν βαθιά γνώση σχετικά με το πώς το καθημερινό στρες μπορεί να διαταράξει τη γονιμότητα – και πώς η χαλάρωση μπορεί να βοηθήσει. Μάλιστα ειδικοί συνιστούν στις γυναίκες με στρες που θέλουν να συλλάβουν να καταφύγουν σε κάποια τεχνική χαλάρωσης, όπως τη γιόγκα ή τον διαλογισμό. Διευκρινίζουν πάντως ότι το άγχος δεν αποτελεί τον μοναδικό παράγοντα υπογονιμότητας και, στην πραγματικότητα, μπορεί να παίζει δευτερεύοντα ρόλο.

Άλλοι επιστήμονες, προειδοποίησαν ότι τα νέα ευρήματα μπορεί να αγχώσουν ακόμη περισσότερο τους υποψήφιους γονείς και τόνισαν ότι το ζευγάρι πρέπει να εστιάσει την προσοχή του σε άλλα πράγματα, όπως στο να κάνει σεξ συχνότερα και να κόψει το κάπνισμα.

 

Πηγές:
premium.paratiritis

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών
Οι συμπεριφορές που επιδεινώνουν την κατάθλιψη