Πολλοί άνθρωποι αγνοούν πιθανά προειδοποιητικά συμπτώματα καρκίνου, σύμφωνα με νέα βρετανική έρευνα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 1.700 ανθρώπους ηλικίας 50 ετών και άνω, στη Βρετανία. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο υγείας που ανέφερε 17 συμπτώματα. Σε αυτά περιλαμβάνονταν 10 ευρέως γνωστά πιθανά συμπτώματα καρκίνου, όπως ανεξήγητο βήχα, αιμορραγία ή σημαντικές αλλαγές στη δραστηριότητα του εντέρου ή της κύστης.

Ενώ ποσοστό 53% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι είχε την εμπειρία τουλάχιστον ενός από τα δυνητικά συμπτώματα καρκίνου τους προηγούμενους 3 μήνες, μόνο το 2% σκέφτηκε ότι ο καρκίνος είναι πιθανή αιτία αυτών των συμπτωμάτων.

Σε πολλές περιπτώσεις οι άνθρωποι απέδωσαν δυνητικά σημάδια καρκίνου σε αιτίες όπως η ηλικία, η λοίμωξη, η αρθρίτιδα, οι κύστες και οι αιμορροΐδες, σύμφωνα με την έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από το Cancer Research U.K. και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ''PLOS One.''

Η ερευνήτρια Dr. Katriina Whitaker, του University College London, δήλωσε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι με δυνητικά προειδοποιητικά συμπτώματα δεν έχουν καρκίνο αλλά ορισμένοι θα έχουν και ενδεχομένως έχουν άλλες νόσους που θα μπορούσαν να ωφεληθούν από την έγκαιρη προσοχή.

Η Whitaker πρόσθεσε ότι για αυτό είναι σημαντικό τα συμπτώματα να ελέγχονται, ιδιαίτερα αν δεν περνούν. Ωστόσο οι άνθρωποι πιθανόν καθυστερούν να επισκεφτούν γιατρό αν δεν αναγνωρίζουν τον καρκίνο ως πιθανή αιτία.

 

Πηγές:
''PLOS One.''

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνδυασμός καπνίσματος και ατμίσματος αυξάνει ακόμα περισσότερο τον κίνδυνο καρκίνου στον πνεύμονα [μελέτη]
HERON: Το Ελληνικό Κέντρο Αριστείας στη Ρομποτική γίνεται πραγματικότητα
Κάπνισμα και πρόωρη εμμηνόπαυση αυξάνουν τον κίνδυνο πνευμονικής νόσου και αρνητικής έκβασης [μελέτη]