Ο ιός ‘Εμπολα ακόμα ‘’τρέχει μπροστά’’ από εμάς στις προσπάθειες περιορισμού του, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ, Margaret Chan, δήλωσε ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί σε ορισμένες περιοχές των χωρών που έχουν πληγεί χειρότερα, αλλά προειδοποίησε ενάντια στον εφησυχασμό.

Ο κίνδυνος για τον πλανήτη είναι πάντα υπαρκτός ενώ η έξαρση συνεχίζεται, δήλωσε.

Πρόσθεσε ότι ο ΠΟΥ και η διεθνής κοινότητα απέτυχαν να δράσουν αρκετά γρήγορα. Στη Λιβερία αρχίζουμε να βλέπουμε πρόοδο, ιδιαίτερα στην επαρχία Lofa και στην πρωτεύουσα.

Η Dr Chan δήλωσε ότι τα περιστατικά στη Γουινέα και τη Λιβερία ήταν λιγότερο σοβαρά σε σχέση με 2 μήνες πριν αλλά πρόσθεσε ότι ακόμα υπάρχει μεγάλος αριθμός περιστατικών.

Όπως δήλωσε, δεν είναι τόσο άσχημα όσο τον Σεπτέμβριο. Αλλά κυνηγάμε τον ιό, τρέχουμε πίσω του. Ελπίζει ότι θα καταστεί δυνατή η πτώση των περιστατικών στο μηδέν.

Τα επίσημα στοιχεία δεν δείχνουν ολόκληρη την εικόνα της έξαρσης. Τον Αύγουστο, ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι τα στοιχεία είχαν υποεκτιμηθεί ευρέως, καθώς άνθρωποι δεν ανέφεραν νόσους και θανάτους από τον ‘Εμπολα.

Η Dr Chan δήλωσε ότι η ποιότητα των στοιχείων βελτιώθηκε από τότε αλλά υπάρχει ακόμα δουλειά που πρέπει να γίνει.
Η συμμετοχή των κοινοτήτων αποτελεί παράγοντα ζωτικής σημασίας για τον επιτυχή έλεγχο της έξαρσης του ιού.

Η Dr Chan δήλωσε ότι ο πλανήτης, περιλαμβανομένου του ΠΟΥ, απέτυχε να δει αυτό που ξεδιπλωνόταν και επρόκειτο να συμβεί.

Πρόσθεσε ότι θα έπρεπε να είχε δοθεί περισσότερο ισχυρή αντίδραση.

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κίνδυνος δευτεροπαθούς καρκίνου από κυτταρικές θεραπείες CAR-T
H AMGEN υπερήφανος υποστηρικτής του EuroPride 2024
Ο ΟΦΕΤ στο Επενδυτικό Συνέδριο Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αιγύπτου