Οι γυναίκες που σχεδιάζουν μια εγκυμοσύνη, οι έγκυες και όσες θηλάζουν, θα πρέπει να καταναλώνουν τουλάχιστον 340 γραμμάρια λιπαρών ψαριών όπως ο τόνος κάθε εβδομάδα, για να βοηθήσουν τον εαυτό τους και τα παιδιά τους.

Αυτό συνιστούν αμερικανοί ειδικοί, της Ακαδημίας Παιδιάτρων, του εθνικού Ινστιτούτου για την παιδική Υγεία και την Ανάπτυξη και άλλων οργανισμών, οι οποίοι προτείνουν την κατανάλωση σαρδέλας, τόνου, σολωμού και σκουμπριού, που είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, συστατικά που είναι γνωστό πως βοηθούν την ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Καρύδια και πράσινα φυλλώδη λαχανικά, επίσης περιέχουν αυτές τις θρεπτικές ουσίες.

Οι γυναίκες έχουν ανάγκη αυτές τις θρεπτικές ουσίες για να εμποδίσουν την κατάθλιψη που μπορεί να εμφανιστεί μετά τον τοκετό, ενώ τα παιδιά τη χρειάζονται για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και των κινητικών λειτουργιών. Όπως δήλωσαν οι ειδικοί, ποσοστό 90% των γυναικών καταναλώνουν λιγότερη ποσότητα.

Ωστόσο, τα ψάρια έχουν και υδράργυρο, ο οποίος είναι τοξικός για τον εγκέφαλο και τα νεύρα.

Για το λόγο αυτό, ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων, μαζί με το ίδρυμα για την προστασία του περιβάλλοντος, εξέδωσε οδηγίες, το 2001 και το 2004, για τις γυναίκες που ήταν έγκυες, που θήλαζαν ή που προσπαθούσαν να συλλάβουν, καθώς και στα νέα παιδιά, να μην ξεπερνούν την κατανάλωση 340 γραμμαρίων την εβδομάδα, σε ορισμένα είδη ψαριών.

Οι υπολογισμοί των κινδύνων από τον υδράργυρο έχουν προκύψει από ανθρώπους που εκτίθενται σε χημικά. Δεν υπάρχει καμία μεγάλη έρευνα που να έχει αποδείξει ότι ο υδράργυρος από τροφές έχει προκαλέσει βλάβη στον εγκέφαλο σε μητέρες ή παιδιά.

Ο Michael Bender, ο οποίος εκπροσωπεί ομάδα που θεωρεί πως η έκθεση στον υδράργυρο έχει προκαλέσει βλάβη στα παιδιά δήλωσε ότι οι γυναίκες θα πρέπει να επιλέγουν ψάρια που δεν είναι πιθανό να έχουν μολυνθεί από υδράργυρο.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α αναγνωρίζει πως υπάρχει αρκετός υδράργυρος σε ορισμένα ψάρια, ώστε να προκαλέσει προβλήματα υγείας, ειδικά σε όσους καταναλώνουν μέτριες και μεγάλες ποσότητες, σε γυναίκες μέσης ηλικίας και στα παιδιά.

Ψάρια όπως ο τόνος και οι καρχαρίες έχουν στο δέρμα τους υψηλά επίπεδα υδραργύρου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απλές συμβουλές για διατροφή και καλή υγεία
CrossFit: Όσα θέλετε να ξέρετε
Από τη διάγνωση στην ανάγνωση του μυαλού;