Το στρες και το άγχος που νιώθει κάποιος στα πλαίσια ενός κακού γάμου ή σχέσης μπορεί να οδηγήσουν σε αρνητικές συνέπειες στην υγεία, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Προηγούμενες μελέτες είχαν αποκαλύψει ότι όσοι βρίσκονται σε σχέση έχουν καλύτερη υγεία από τους μόνους. Ωστόσο, η νέα έρευνα που διενεργήθηκε σε 9.000 δημόσιους υπάλληλους, στη Βρετανία, αποκαλύπτει ότι η επιλογή ενός ακατάλληλου συντρόφου μπορεί να έχει πιο αρνητικές συνέπειες για την υγεία από το να μην έχει σύντροφο.

Οι προβληματικές σχέσεις αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακού προβλήματος κατά 34%, αναφέρεται στην έρευνα που δημοσιεύεται το περιοδικό ‘Archives of internal medicine.’

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τις στενές τους σχέσεις στη δεκαετία του 1980.

Στη συνέχεια παρακολουθήθηκαν από ερευνητές του Univesity College στο Λονδίνο για 12 χρόνια. Από τους 8.499 συμμετέχοντες που δεν εμφάνιζαν καρδιαγγειακό πρόβλημα όταν άρχισε η έρευνα, 589 ανέφεραν, στη συνέχεια, πρόβλημα με την καρδιά τους.

Όσοι ανέφεραν ότι στις στενές σχέσεις τους είχαν διενέξεις, κριτική και άλλου τύπου διαφορές είχαν περισσότερες πιθανότητες να ανήκουν στην ομάδα που εμφάνισε καρδιαγγειακά προβλήματα.

Η σχέση αυτή φάνηκε να περιορίζεται όταν οι ερευνητές υπολόγισαν αρνητικά στοιχεία προσωπικότητας και κατάθλιψη. Ωστόσο, παρέμεινε στατιστικά σημαντική.

Οι ερευνητές εξηγώντας τα ευρήματα δήλωσαν ότι οι εναλλαγές των συναισθημάτων εξαντλούν τα όργανα μέσω ορμονικών αλλαγών και διαταραχών στην πήξη του αίματος.

Η Cathy Ross, του Βρετανικού Ιδρύματος Καρδιάς δήλωσε ότι η νέα έρευνα ενισχύει το γνωστό γεγονός ότι η έλλειψη συναισθηματικής και ψυχολογικής στήριξης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Πηγές:
‘Archives of internal medicine'

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα ρόδια καθυστερούν την απώλεια όρασης που σχετίζεται με την ηλικία
Βρώμη και άλλες ιδέες για πρωινό που θα βοηθήσουν με την τουαλέτα
Οι αναπνευστικές λοιμώξεις προστατεύουν τα παιδιά από σοβαρή εξέλιξη CoViD