Οι συγγενείς των ανθρώπων που πάσχουν από τη νόσο του Parkinson αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο κατά 73% να εμφανίσουν Alzheimer, σύμφωνα με νέα έρευνα που θεωρεί υπεύθυνους γενετικούς παράγοντες. Η νόσος του Parkinson προκαλεί έκπτωση των λειτουργιών του κεντρικού νευρικού συστήματος, όπως διαταραγμένες κινητικές ικανότητες και λόγο.

Η συνύπαρξη των δυο νόσων στα πλαίσια μιας οικογένειας μπορεί να οφείλεται στο μοίρασμα των γενετικών παραγόντων που προδιαθέτουν σε αυτές τις νόσους, αναφέρεται στην έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Archives of Νeurology’.

Στην έρευνα, ο Dr.Walter Rocca, του Mayo Clinic College of Medicine in Rochester στη Μινεσότα και οι συνεργάτες του συγκέντρωσαν στοιχεία για 1.019 συγγενείς πρώτου βαθμού 162 ασθενών με Parkinson και 858 συγγενείς 147 ανθρώπων που είχαν την ίδια ηλικία και φύλο με τους συμμετέχοντες στην ομάδα με Parkinson αλλά που δεν εμφάνιζαν τη νόσο.

Επίσης περιελήφθησαν 2.716 συγγενείς 411 ασθενών με Parkinson που είχαν αποταθεί στη Mayo Clinic.

Oι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι συγγενείς των ασθενών με Parkinson είχαν αυξημένο κίνδυνο για Alzheimer κατά 37% σε σχέση με αυτούς που είχαν συγγενείς χωρίς τη νόσο. Επιπλέον, συγγενείς ανθρώπων που είχαν Parkinson πριν την ηλικία των 66 ετών είχαν 73% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν Alzheimer.

Όπως δήλωσε ο James Bower, η έρευνα έδειξε πως αν κάποιος έχει συγγενή που πάσχει από νόσο του Parkinson έχει περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσει νοητική βλάβη ή άνοια σε σχέση με κάποιον που δεν έχει πρώτου βαθμού συγγενή με Parkinson.

Η ερευνητική ομάδα καταλήγει με το σκεπτικό ότι οι δυο ασθένειες μπορεί να μοιράζονται ορισμένους γενετικούς ή περιβαλλοντικούς παράγοντες κινδύνου.

Ο Dr. Greg Cole θεωρεί πως πιθανός παράγοντας κινδύνου και για τις δυο νόσους μπορεί να είναι βλάβη από οξείδωση και φλεγμονή.

Πηγές:
‘Archives of Νeurology’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υπογραφή Yπουργικής Aπόφασης για την άσκηση ιδιωτικού έργου από γιατρούς του ΕΣΥ
Σπονδυλική Στήλη: Γιατί να επιλέξετε την ενδοσκοπική χειρουργική;
Διεθνής έρευνα σε 12 εκατομμύρια άτομα: Καλύτερη για την υγεία η μεσογειακή διατροφή