Tου ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΥ

Ψυχολογική στήριξη σε όσους πάσχουν από αρθρίτιδα και ρευματισμό, παρέχει τηλεφωνική γραμμή της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.).

Η γραμμή είναι ανοικτή σε άτομα που μόλις έγινε η διάγνωση τους και στα μέλη των οικογενειών τους που θέλουν να ξέρουν πώς θα στηρίξουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα που πάσχουν από αρθρίτιδα και ρευματισμό.

Η επικοινωνία είναι δυνατή τηλεφωνικά, στον αριθμό 210 82 37 302 (10.00 – 16.00 καθημερινά εκτός Σαββατοκύριακου), ηλεκτρονικά: http://www.arthritis.org.gr και μέσω ταχυδρομείου: Κυψέλης 2, 113 62 Αθήνα.

Η πρωτοβουλία για την τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης ασθενών με ρευματοπάθειες υλοποιείται υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας.

Τα παραπάνω ανέφεραν σήμερα ο πρόεδρος της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας, καθηγητής κ. Γεώργιος Βαϊόπουλος, η γενική γραμματέας της Ελληνικής ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. κ. Μαρία Λιατάκη και η ψυχολόγος της Εταιρείας κ. Σμαράγδα Διζέ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας (12 Οκτωβρίου).

Στην Ελλάδα σήμερα, υπάρχουν ενάμισι εκατομμύριο συνάνθρωποί μας που πάσχουν από αρθρίτιδα και ρευματισμό. Πρόκειται για ασθένειες όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα, η ψωριασική αρθρίτιδα, η νεανική αρθρίτιδα αλλά και η οστεοαρθρίτιδα και η οστεοπόρωση.

Περίπου 100.000 ενήλικες πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα, την πιο συχνή μορφή φλεγμονώδους αρθροπάθειας, η οποία χαρακτηρίζεται από πόνο και διόγκωση μικρών και μεγάλων αρθρώσεων καθώς επίσης και από πρωινή δυσκαμψία. Προσβάλλει συχνότερα τις γυναίκες.

Περίπου 25.000 άτομα πάσχουν από αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα και γύρω στα 1.200 ελληνόπουλα πάσχουν από νεανική αρθρίτιδα.

Όπως τόνισαν, το φετινό σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρα Αρθρίτιδας είναι ‘Μικρές κινήσεις που κάνουν τη διαφορά’ και ο στόχος της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. είναι η ενημέρωση του κοινού σχετικά με τη λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής ψυχολογικής υποστήριξης των ρευματοπαθών καθώς επίσης και η αναγκαιότητα του προληπτικού εμβολιασμού των ατόμων με φλεγμονώδεις αρθροπάθειες (ρευματοειδή αρθρίτιδα, ψωριασική αρθρίτιδα, συστηματικό ερυθηματώδη λύκο) με το αντιγριπικό εμβόλιο και το εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου.

Η άμυνα του οργανισμού των ασθενών με αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ψωριασική αρθρίτιδα, ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος είναι εξασθενημένη είτε λόγω της νόσου τους είτε της θεραπείας που λαμβάνουν.

Για τον λόγο αυτό, το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία συστήνουν τον προληπτικό ετήσιο αντιγριπικό εμβολιασμό σε όλους τους πάσχοντες της ομάδος αυτής. Επίσης κάθε 5 χρόνια είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός κατά του πνευμονιόκοκκου.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων των ΗΠΑ, όλοι οι ασθενείς που πάσχουν από χρόνια νοσήματα πρέπει να εμβολιάζονται κατά του πνευμονιόκοκκου.

Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α) είναι ένας κοινωφελής, μη κερδοσκοπικός οργανισμός αναγνωρισμένος από το κράτος. Ιδρύθηκε το 1978 στην Αθήνα. Μέλη της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α είναι άτομα που πάσχουν από αρθρίτιδα / ρευματισμό, άτομα που ενδιαφέρονται να συμπαρασταθούν σε αυτούς που πάσχουν από αρθρίτιδα / ρευματισμό και γιατροί ρευματολόγοι.

Όλα τα μέλη εργάζονται εθελοντικά.

Κύριοι στόχοι της είναι η οργάνωση της ενημέρωσης του ελληνικού πληθυσμού σχετικά με τη σοβαρότητα, τις διαστάσεις της αρθρίτιδας / ρευματισμού και την παροχή της κατάλληλης υποστήριξης στα άτομα με αρθρίτιδα / ρευματισμό ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής τους.

Οι στόχοι της επιτυγχάνονται σε συνεργασία με κρατικούς φορείς υγείας και μέλη της ελληνικής κοινωνίας.

Η τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α., αποτελεί μια ανεξάρτητη και εμπιστευτική υπηρεσία, η οποία απευθύνεται σε όλους όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις αρθρώσεις τους, προσφέροντας πληροφόρηση μέσω εκπαιδευμένου και έμπειρου ιατρικού προσωπικού, δίνοντας πληροφορίες για τα ρευματολογικά νοσήματα (π.χ.

τι είδους προβλήματα προκαλούν, πώς ελέγχεται ο πόνος, ποιές ασκήσεις και τροφές είναι απαραίτητες), συμβουλές σε θέματα ψυχικής υγείας που σχετίζονται με αυτά (π.χ. πώς οι ασθενείς να διαχειρίζονται την ψυχολογική τους διάθεση, πώς να ελέγχουν το άγχος που βιώνουν) και ψυχολογική στήριξη σε όσους το έχουν ανάγκη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υγιεινές ιδέες για το γιορτινό τραπέζι
Ο ‘’εγκέφαλος’’ των Chatbots γερνά με το πέρασμα του χρόνου
Γιορτές: Πώς να μείνετε υγιείς και χαρούμενοι στο ταξίδι