Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΥ

‘Κοινωνία και Ψυχική Υγεία’, είναι το θέμα του συνεδρίου που διοργανώνει το Τμήμα Ψυχολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Οκτωβρίου, στην Αίθουσα Τελετών του παλαιού κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής.

Σκοπός του συνεδρίου είναι η δημιουργία των προϋποθέσεων συστηματικής συζήτησης και προβληματισμού γύρω από ζητήματα κοινωνικού αποκλεισμού και καινοτόμων πρακτικών άρσης του, με το ευρύτερο κοινό της περιοχής.

Κύριο χαρακτηριστικό αυτής της διοργάνωσης αποτελεί η ενεργητική συμμετοχή, με τη μορφή εισηγητών, εκπροσώπων των άμεσα ενδιαφερομένων και κοινωνικά αποκλεισμένων ομάδων, η αναγνώριση του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού τους και η αναζήτηση κοινών πλαισίων προβληματισμού και πρακτικών ισότιμης συνεργασίας με τους επαγγελματίες και τις δομές στις οποίες εργάζονται.

Ο πρωταγωνιστικός ρόλος των άμεσα ενδιαφερομένων, το δικαίωμα του λόγου τους και η ανάδειξη, από τους ίδιους, των αναγκών και προβλημάτων τους αποτελεί βασικό εργαλείο για:

  • την αλλαγή αρνητικών στάσεων και προκατειλημμένων αντιλήψεων από τη μεριά του πληθυσμού
  • τη δημιουργία προϋποθέσεων για την ενεργή εμπλοκή του πληθυσμού στη διαδικασία άρσης των εμποδίων κοινωνικής ένταξης και απασχόλησης
  • τη μετατροπή των άμεσα ενδιαφερομένων από παθητικούς δέκτες υπηρεσιών σε ενεργούς πολίτες
  • τη βελτίωση της αποδοτικότητας των επαγγελματιών και των υπηρεσιών τους και
  • την ενεργητική εμπλοκή των τυπικών και άτυπων φορέων της κοινότητας στην αναζήτηση καινοτόμων και συμμετοχικών διαδικασιών για την κάλυψη των αναγκών των κοινωνικά αποκλεισμένων ομάδων.

Ιδιαίτερη σημασία, για τις εργασίες του συνεδρίου, αποκτούν η έκφραση των απόψεων των άμεσα ενδιαφερομένων (μετανάστες, ψυχικά πάσχοντες, εξαρτημένοι, έμπειροι επαγγελματίες υγείας, διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι επιστήμονες, εκπρόσωποι του Τύπου) και η δημιουργία προϋποθέσεων ανάπτυξης διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων με τους συμμετέχοντες.


Την πρώτη ημέρα των εργασιών θα αναπτυχθούν οι θεματικές ενότητες για τον Κοινωνικό Αποκλεισμό και τις Εξαρτήσεις.

Τη δεύτερη ημέρα των εργασιών θα αναπτυχθούν οι θεματικές ενότητες για την Ψυχική Υγεία και τη Μετανάστευση και τους Μετανάστες. Καθ’ όλη τη διάρκεια του Συνεδρίου θα πραγματοποιούνται παράλληλες προβολές ταινιών και ντοκιμαντέρ στην αίθουσα 114 της Παλιάς Φιλοσοφικής.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου θα συμμετάσχουν οι ακόλουθοι ομιλητές: Ηans Ulrich Deppe (Καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Φρανκφούρτης, Γερμανία), Eric Broekaert (Τμήμα Ειδικής Αγωγής, Πανεπιστήμιο Gent, Βέλγιο), Peter Lehmann (Κοινωνικός Παιδαγωγός, Συγγραφέας/Εκδότης, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Δικτύου Παθόντων της Ψυχιατρικής, Βερολίνο), Νομίδου Νίκη - Ελένη (Πρόεδρος του Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ.

Σερρών), Θανάσης Αλεξίου (Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Κοινωνιολογίας Πανεπιστημίου Αιγαίου), Μιχαήλ Σάββας (Συγγραφέας, Ιατρός), Ναταλία Νικολαϊδου (Δημοσιογράφος, Παλιννοστήσασα, ωφελούμενη Υποέργου 2ου), Βαλεντίνα Κουβεντίδου (Χρήστης Υπηρεσιών ψυχικής υγείας), Μαρία Δικαίου (Καθηγήτρια, Τμήμα Ψυχολογίας, Α.Π.Θ.), Πανταζής Παύλος (Επίκουρος Καθηγητής, Α.Π.Θ.), Γιαννουλόπουλος Γιώργος (χρήστης Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής), Παπαϊωάννου Σκεύος (Καθηγητής Κοινωνιολογίας και Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης), Χαραλαμπίδης Θωμάς (Νομικός), Φαφαλιού Μαρία (Κοινωνική Ψυχολόγος, Συγγραφέας), Μεγαλοοικονόμου Θεόδωρος (Διευθυντής, Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής), Σαντζαρίδης Στέλιος και Τοβή Αναστασία (Μέλη του Δ.Σ.

του ΚοιΣΠΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης, Χαρίτου- Φατούρου Μίκα (Ομότιμη Καθηγήτρια Α.Π.Θ.), Κούτης Αντώνης, (Ιατρός Κοινωνικής Ιατρικής), Μανωλεδάκης Ιωάννης (Ομοτ. Καθηγητής Νομικής, Α.Π.Θ.), Χατζαράκη Σωτηρία (Χρήστρια υπηρεσιών ψυχικής υγείας), Οξύζογλου Μαρία (Στέλεχος Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας).




Το Συνέδριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου ‘Δράσεις για την Άρση των Εμποδίων Κοινωνικής Ένταξης και Εργασιακής Ενσωμάτωσης Κοινωνικά Αποκλεισμένων Ομάδων’, που υλοποιείται από το Τμήμα Ψυχολογίας του Α.Π.Θ.

(Ε.Π. Υγεία-Πρόνοια 200-2006).

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απλές συμβουλές για διατροφή και καλή υγεία
CrossFit: Όσα θέλετε να ξέρετε
Από τη διάγνωση στην ανάγνωση του μυαλού;