Οι ενήλικες νοσούν από γρίπη δυο φορές σε μια δεκαετία, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τα παιδιά αρρωσταίνουν από γρίπη κάθε 2 χρόνια, αλλά οι λοιμώξεις γίνονται πιο σπάνιες καθώς μπαίνουν στην ενήλικο ζωή και μέχρι την ηλικία των 30 νοσούν από γρίπη δυο φορές σε δέκα χρόνια.

Η έρευνα του Imperial College London, ανακάλυψε ότι νόσοι που μοιάζουν γρίπη μπορούν να προκληθούν από πολλά παθογόνα, καθιστώντας δύσκολη την αξιολόγηση της συχνότητας λοίμωξης στους ανθρώπους.

Αναλύοντάς δείγματα αίματος από εθελοντές στη νότα Κίνα για επίπεδα αντισωμάτων έναντι 9 διαφορετικών στελεχών της γρίπης που κυκλοφορούσαν από το 1968 έως το 2009, οι ερευνητές μπόρεσαν να βάλουν χρονική κλίμακα στις λοιμώξεις.

Ο Dr Adam Kucharski, δήλωσε ότι υπάρχει πολλή συζήτηση στον τομέα σχετικά με το πόσο συχνά αρρωσταίνουν με γρίπη οι άνθρωποι σε αντίθεση με νόσους που μοιάζουν με αυτήν αλλά προκαλούνται από κάτι άλλο.

Τα συμπτώματα θα μπορούσαν ορισμένες φορές να προκαλούνται από ιούς του κοινού κρυολογήματος, όπως ρινοϊούς ή κοροναϊούς.

Επίσης, ορισμένοι μπορεί να μην συνειδητοποιήσουν ότι νόσησαν από γρίπη αλλά η λοίμωξη θα εμφανιστεί όταν στη συνέχεια ελεγχθεί δείγμα αίματος.

Ο Dr Steven Riley, πρόσθεσε ότι στους ενήλικες η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι η λοίμωξη από γρίπη είναι πολύ λιγότερο συχνή από όσο ορισμένοι πίστευαν.

Στην παιδική ηλικία και την εφηβεία είναι πολύ περισσότερο συνήθης, πιθανόν λόγω της ανάμειξης με περισσότερο κόσμο.

Η ακριβής συχνότητα λοίμωξης ποικίλλει με βάση το υπόβαθρο του επιπέδου της γρίπης και του εμβολιασμού.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες της Βρετανίας, των ΗΠΑ και της Κίνας και δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’PLOS Biology’’.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν μαθηματικό μοντέλο σχετικά με το πώς η ανοσία στη γρίπη αλλάζει κατά τη διάρκεια της ζωής, καθώς συναντούμε διαφορετικά στελέχη του ιού.

Το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά στους ιούς γρίπης παράγοντας αντισώματα που στοχεύουν συγκεκριμένες πρωτεΐνες στην επιφάνεια του ιού.

Οι συγκεκριμένες πρωτεΐνες μπορούν να αλλάξουν καθώς εξελίσσεται ο ιός αλλά διατηρούμε αντισώματα στο αίμα που θυμούνται στελέχη που συναντήσαμε παλαιότερα.

Το μοντέλο υποστηρίζει ενδείξεις από άλλες έρευνες ότι τα στελέχη του ιού της γρίπης που συναντούμε νωρίτερα στη ζωή προκαλούν πιο ισχυρή αντίδραση του ανοσοποιητικού έναντι αυτών που συναντούμε αργότερα.

Τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους επιστήμονες να προβλέψουν πώς θα αλλάξει ο ιός στο μέλλον και πώς η ανοσία σε ιστορικά στελέχη θα επηρεάσει τον τρόπο δράσης των εμβολίων και την αποτελεσματικότητά τους.

Πηγές:
‘’PLOS Biology’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mεγαλύτερη επιτυχία στην τεχνητή γονιμοποίηση με την  τεχνητή νοημοσύνη [μελέτη[
Η έξαρση της γρίπης στην Ιαπωνία πιέζει νοσοκομεία και φαρμακευτικές
Unicef-Σουδάν: Από οξύ υποσιτισμό θα κινδυνέψουν 3,2 εκατ. μικρά παιδιά φέτος