Ασθενείς με καρκίνο στο παχύ έντερο φαίνεται πως έχουν καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης αν ακολουθούν υγιεινές συνήθειες πριν τη διάγνωση, αναφέρει νέα έρευνα.

Τα ποσοστά επιβίωσης για τον καρκίνο στο παχύ έντερο ποικίλουν ευρέως, ακόμα και σε ασθενείς με παρόμοιους όγκους, οι οποίοι λαμβάνουν την ίδια αγωγή. Έχει υποδειχτεί ότι παράγοντες του τρόπου ζωής, πριν και μετά τη διάγνωση, παίζουν ρόλο, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η νέα έρευνα στηρίζει την ιδέα ότι όσο πιο υγιεινός είναι ο τρόπος ζωής ενός ανθρώπου πριν τη διάγνωση τόσο καλύτερες είναι οι πιθανότητες επιβίωσης.

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η έρευνα σχεδιάστηκε να δείξει σχέση μεταξύ των παραγόντων υγιεινού τρόπου ζωής και της βελτιωμένης επιβίωσης. Δεν αποδείχτηκε αιτιατή σχέση.

Η έρευνα περιέλαβε στοιχεία 520.000 ανθρώπων σε 10 χώρες. Η υγεία τους παρακολουθήθηκε για 6 χρόνια κατά μέσον όρο. Κατά το διάστημα αυτό, σχεδόν 3.300 από τους συμμετέχοντες διαγνώστηκαν με καρκίνο στο παχύ έντερο.

Δόθηκαν στους ασθενείς σκορ με βάση το πόσο καλά ακολουθούσαν τις οδηγίες για υγιεινό τρόπο ζωής σε τομείς όπως η διατροφή, η σωματική δραστηριότητα και το βάρος.

Η νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘’BMC Medicine’’, αποκάλυψε ότι το υγιές βάρος και η μεγάλη κατανάλωση φυτικών τροφών συνδέονταν πιο πολύ με την επιβίωση.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι γυναίκες που θήλαζαν είχαν καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης σε σχέση με όσες δεν θήλαζαν.
Η σχέση έχει παρατηρηθεί στον καρκίνο του μαστού, αλλά είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτεται στον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Η ερευνήτρια Dora Romaguera, του Imperial College London, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο υγιεινός τρόπος ζωής στην ενήλικο ζωή, σε ευθυγράμμιση με τις συστάσεις για διατροφή, άσκηση και βάρος, στην πρόληψη του καρκίνου, δεν εμποδίζουν μόνο την εμφάνιση της νόσου, αλλά σε όσους τελικά την εμφανίσουν, βελτιώνει την επιβίωση.

Ωστόσο, δεν είναι γνωστό αν ο υγιεινός τρόπος ζωής μετά τη διάγνωση του καρκίνου στο παχύ έντερο βελτιώνει τις πιθανότητες επιβίωσης.

 

Πηγές:
‘’BMC Medicine’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συμβουλές για τη στήριξη των ηλικιωμένων που μένουν μόνοι το καλοκαίρι στην πόλη
Θ. Βασιλακόπουλος: Ο βασικότερος λόγος της έξαρσης του κορωνοϊού είναι ότι εμβολιάστηκαν πολύ λίγοι
Φοιτητές Ιατρικής εξασκούνται σε περίοδο αιχμής προσφέροντας σε  αποκεντρωμένες Μονάδες Υγείας της ελληνικής επικράτειας