O ιός της γρίπης των πτηνών μπορεί να γίνει ενδημικός σε ορισμένες περιοχές της Ευρώπης, με τις πάπιες και τις χήνες να έχουν τη δυνατότητα να τον εξαπλώνουν περισσότερο από όσο εκτιμούσαν μέχρι τώρα οι επιστήμονες.
Η ανακοίνωση του διεθνούς Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας ακολούθησε τον εντοπισμό από Γερμανούς επιστήμονες του ιού H5N1 σε νεκρές οικόσιτες πάπιες που φαινομενικά εμφανίζονταν υγιείς. Όπως δήλωσε ο Joseph Domenech, επικεφαλής της κτηνιατρικής υπηρεσίας του Οργανισμού, φαίνεται πως ίσως ανοίγει νέο κεφάλαιο στην εξέλιξη της γρίπης των πτηνών, αθόρυβα, στην καρδιά της Ευρώπης.
Ειδικοί κτηνιατρικής εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση από πάπιες, κοτόπουλα και χήνες σε επίπεδα εφάμιλλα με της Ασίας. Οι ειδικοί προτρέπουν τις χώρες της Ευρώπης να εντείνουν τα μέτρα ελέγχου και επιτήρησης σε όλες τις περιοχές με μεγάλη παραγωγή από πάπιες και χήνες αν επιβεβαιωθεί ότι ο ιός μπορεί να διατηρηθεί σε φαινομενικά υγιή οικόσιτα πουλερικά.
Ειδικοί φοβούνται ότι ο θανατηφόρος ιός θα μπορούσε να μεταλλαχτεί και να ξεσπάσει πανδημία. Αν αρχίσει να μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων, τα αποτελέσματα θα είναι δραματικά.
Μετά την Ασία και την Αφρική, η Ευρώπη μπορεί να γίνει η τρίτη ήπειρος όπου το στέλεχος του ιού Η5Ν1 θα μπορούσε να γίνει ενδημικό.
Ο Domenech πιστεύει πως η Ευρώπη θα πρέπει να προετοιμαστεί για περαιτέρω κύματα ξεσπάσματος γρίπης των πτηνών, πιθανόν με κατεύθυνση από ανατολικά προς δυτικά, αν ο ιός πετύχει να διατηρείται όλη τη χρονιά σε υδρόβια πτηνά.
Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι υπάρχει μεγαλύτερη κυκλοφορία του ιού στην Ευρώπη σε σχέση με ότι έχει υποτεθεί μέχρι σήμερα. Οι ειδικοί σημειώνουν ότι δεν δηλώνουν πως ο ιός έχει ευρέως διαδοθεί σε ευρωπαϊκές χώρες αφού στην πραγματικότητα οι περισσότερες χώρες είναι ελεύθερες του ιού.
Ωστόσο, τοπικές εστίες που δεν έχουν εντοπιστεί, σε χώρες με σημαντικό αριθμό πουλερικών μπορεί να αποτελούν συνεχή παράγοντα κινδύνου.
Πηγές:
FAO
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ενημερωτική εκστρατεία της ΕΛΛΟΚ για τον καρκίνο του προστάτη
Διαχείριση φαρμακευτικών αποβλήτων: Αντιμετώπιση μιας περιβαλλοντικής απειλής
Βαρδακαστάνης: Πολλές αλλαγές, αβεβαιότητα, τόσα πολλά για τα οποία πρέπει να αγωνιστούμε