Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΥ

Αισιόδοξες ανακοινώσεις για την αντιμετώπιση της αγκυλοποιητικής σπονδυλαρθρίτιδας, έγιναν κατά τη διάρκεια του Ετήσιου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Ρευματολογίας (EULAR).

Οι επιστήμονες ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα μελέτης, στην οποία συμμετείχαν 279 πάσχοντες. Από αυτά, προκύπτει ότι όσοι ακολούθησαν αγωγή με τη δραστική ουσία ‘ινφλιξιμάμπη’, εμφάνισαν σημαντική βελτίωση στην κινητικότητα της σπονδυλικής στήλης κατά την διάρκεια των δύο ετών παρακολούθησης.

Εμφάνισαν, δε, σταθερή μείωση της φλεγμονής της σπονδυλικής στήλης στα δύο χρόνια, όπως φάνηκε μετά από μαγνητική τομογραφία.

Τα αποτελέσματα αυτά έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά σημαντικών επίσης αποτελεσμάτων άλλων πρόσφατων μελετών με ασθενείς με ρευματοειδείς νόσους, τα οποία οδήγησαν στην έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων τροποποιήσεων των χαρακτηριστικών του συγκεκριμένου φαρμάκου.

Η μελέτη ‘ASPIRE’, διάρκειας ενός έτους, σε 1.049 ασθενείς με πρώιμη ρευματοειδή αρθρίτιδα, έδειξε ότι η έγχυση μίας ώρας του φαρμάκου, δεν οδήγησε σε μεγαλύτερο ποσοστό αντιδράσεων έναντι της δίωρης έγχυσης.

Παρέχει, δηλαδή στους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, στους γιατρούς και στο νοσηλευτικό προσωπικό μεγαλύτερη ευκολία στη χορήγησή του, ενώ παράλληλα, επικυρώνει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του στη θεραπεία της νόσου.

Έτσι απλουστεύεται η θεραπεία κατά της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, καθώς η διάρκεια έγχυσης του φαρμάκου στη φάση συντήρησης, μειώνεται από δύο ώρες σε μία, κάθε οκτώ εβδομάδες. Η μείωση του χρόνου αφορά στους ασθενείς οι οποίοι ανταποκρίνονται καλά στις τρεις πρώτες θεραπείες των δύο ωρών.

Η μελέτη ‘START’, διήρκεσε ένα χρόνο και περιέλαβε 1.082 ασθενείς με ενεργή ρευματοειδή αρθρίτιδα. Το 80% των ασθενών, που είχαν ανεπαρκή ανταπόκριση ή εμφάνισαν απώλεια αυτής, επέτυχε ή επανέκτησε τον έλεγχο της νόσου μετά από εξατομίκευση της δόσης του παραπάνω φαρμάκου.

Συνεπώς, είναι πλέον δυνατή η προσαρμογή της δόσης από 3 αρχικά έως 7,5 mg/kg, σε ασθενείς που έχουν ανεπαρκή ή απώλεια ανταπόκρισης.

Ρευματοπάθειες

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια χρόνια, εξουθενωτική νόσος, που προκαλεί πόνο, οίδημα, δυσκαμψία και απώλεια λειτουργικότητας των αρθρώσεων. Συνήθως, προσβάλλει τις αρθρώσεις των άκρων (χέρια και πόδια).

Η ψωριασική αρθρίτιδα είναι μια φλεγμονώδης, προοδευτική αρθρίτιδα, που συνήθως συνοδεύεται από δερματική διαταραχή, όπως αυτή εκδηλώνεται με τη μορφή της ψωρίασης. Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν δυσκαμψία, πόνο, οίδημα και ευαισθησία των αρθρώσεων και των περιβαλλόντων ιστών.

Η αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα είναι μία προοδευτική μορφή αρθρίτιδας της σπονδυλικής στήλης, που χαρακτηρίζεται από έντονη φλεγμονή, πόνο, δυσκαμψία και μειωμένη κινητικότητα Η εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων ξεκινά αρκετά πριν την ηλικία των 35 ετών και η νόσος προσβάλει κυρίως νέους άνδρες.

Η νόσος είναι προοδευτική και σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει στη σύντηξη των σπονδύλων και τελικά την αγκύλωση της σπονδυλικής στήλης.

Συνολικά, εκτιμάται ότι πάνω από 80.000 Έλληνες πάσχουν από τα παραπάνω νοσήματα, ενώ σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η συχνότητα εμφάνισης στην Ευρώπη αναμένεται να αυξηθεί την επόμενη δεκαετία.

Κοινό χαρακτηριστικό στοιχείο των ρευματοπαθειών είναι η σημαντική επιβάρυνση της ποιότητας ζωής των ασθενών, ως επακόλουθο του καθημερινού πόνου των αρθρώσεων. Οι ασθενείς αυτοί συχνά δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις οικογενειακές και επαγγελματικές τους υποχρεώσεις, ενώ ανάλογες δυσκολίες συναντούν ακόμη και στη διεξαγωγή απλών, καθημερινών δραστηριοτήτων.

Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπισή τους από ειδικό ρευματολόγο είναι ιδιαίτερα σημαντική για την πρόληψη της εξέλιξής τους, δεδομένου του ότι και τα τρία νοσήματα μπορεί να οδηγήσουν σε κάποιου βαθμού αναπηρία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV