Ακόμα ένα πλεονέκτημα του θηλασμού αποκαλύπτεται σε νέα έρευνα. Η λίστα των ωφελειών μεγαλώνει καθώς στην έρευνα αποκαλύφτηκε ότι τα παιδιά που έχουν θηλάσει έχουν περισσότερες πιθανότητες ως ενήλικες να εμφανίζουν υψηλότερα επίπεδα ‘καλής’ χοληστερόλης.
Πολυάριθμες έρευνες σε παιδιά που είχαν θηλάσει έχουν αποκαλύψει τα οφέλη στην υγεία. Σε αυτά περιλαμβάνονται λιγότερες μολύνσεις στο αυτί, το στομάχι ή τα έντερα, λιγότερα προβλήματα πέψης, περιορισμό ασθενειών του δέρματος και αλλεργιών και μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης υπέρτασης, διαβήτη και παχυσαρκίας.
Στη νέα έρευνα, που παρουσιάστηκε σε Συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολόγων, αποκαλύφτηκε ότι τα μωρά που είχαν θηλάσει είχαν καλύτερους δείκτες σε σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια, σε σχέση με άλλα παιδιά που δεν είχαν θηλάσει, στον Δείκτη Μάζας Σώματος και στα επίπεδα ‘καλής’ χοληστερόλης.
Η έρευνα εξέτασε 962 ανθρώπους, μέσης ηλικίας 41 ετών. Περίπου το ένα τέταρτο αυτών είχαν θηλάσει ως μωρά τουλάχιστον για ένα μήνα. Αυτοί που είχαν θηλάσει είχαν 55% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίζουν στην ενήλικη ζωή υψηλό παρά χαμηλό μέσο όρο στα επίπεδα HDL χοληστερόλης.
Αυτοί που είχαν θηλάσει είχαν κατά μέσον όρο μικρότερο ΔΜΣ σαν ενήλικες, 26,1 σε σύγκριση με 26,9 για όσους δεν είχαν θηλάσει. Ενήλικες με ΔΜΣ άνω του 25 θεωρούνται υπέρβαροι και σε μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο.
Το να έχει κάποιος υψηλή HDL χοληστερόλη, θεωρείται ότι τον προστατεύει από καρδιαγγειακές νόσους, όπως καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr. Nisha Parikh, του Ιατρικού Κέντρου Beth Israel Deaconess, στη Βοστόνη, δήλωσε ότι οι διαφορές αυτές στη χοληστερόλη και στον ΔΜΣ ήταν μέτριες αλλά σημαντικές.
Τα αποτελέσματα ήταν ενδιαφέροντα στο ότι δείχνουν προς την κατεύθυνση ότι η διατροφή στα αρχικά χρόνια ή η έκθεση στο περιβάλλον μπορεί να επηρεάσουν τη μακροχρόνια υγεία, δήλωσε ο ερευνητής.
Ο θηλασμός δεν σχετίστηκε με οφέλη σε άλλους παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια, τους οποίους εξέτασαν οι ερευνητές, όπως η ολική χοληστερόλη και η αρτηριακή πίεση.
Στην έρευνα έλαβαν μέρος και οι μητέρες των συμμετεχόντων.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρκίνος στο πάγκρεας: Πειραματική θεραπεία πέτυχε τον κύριο στόχο σε δοκιμή τελικού σταδίου
Ο Ηλίας Μόσιαλος επίτιμος διδάκτορας στην Ιατρική του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν χαλαρώνουμε