«Ξέρουμε ήδη ότι οι αγγειακοί παράγοντες κινδύνου βλάπτουν τον εγκέφαλο και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε νοητική διαταραχή, αλλά τα ευρήματά μας δίνουν μια πιο συγκεκριμένη εικόνα για τη σχέση ανάμεσα σε συγκεκριμένους παράγοντες και την υγεία του εγκεφάλου» δήλωσε ο Dr. Kevin King, Keck School of Medicine, University of Southern California, Los Angeles.

Η έρευνα εστιάστηκε στις επιδράσεις της χρήσης αλκοόλ, του διαβήτη, του καπνίσματος και της παχυσαρκίας σε μερικές δομές του εγκεφάλου που παίζουν καθοριστικό ρόλο στη μνήμη.

Η ανάλυση στοιχείων από πάνω από 1.600 συμμετέχοντες στην Dallas Heart Study έδειξε ότι η χρήση αλκοόλ και ο διαβήτης συνδέονται με μικρότερο όγκο εγκεφάλου, ενώ κάπνισμα και παχυσαρκία μειώνουν τον όγκο δομών που ρυθμίζουν τη μνήμη και τη συναισθηματική και κοινωνική συμπεριφορά, γράφουν ο King και συνεργάτες του στο περιοδικό «Radiology».

Οι επιστήμονες βρήκαν επίσης ότι η μείωση του μεγέθους μερικών δομών του εγκεφάλου άλλοτε αποτελεί πρώιμη ένδειξη νοητικής έκπτωσης στα άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών και άλλοτε σε άτομα κάτω των 50 ετών, ανάλογα με την εξεταζόμενη δομή.

«Προς το παρόν δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για την Αλτσχάιμερ και έτσι το βάρος της έρευνας δίνεται στην πρόληψή της» είπε ο King. «Αν τα ευρήματά μας επαληθευτούν σε μεγαλύτερες έρευνες ίσως μπορούμε στο μέλλον να προειδοποιούμε τους εξεταζόμενους για τον κίνδυνο άνοιας που διατρέχουν στο μέλλον».

Πηγές:
'Radiology'

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το θαυματουργό γκι
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι