Νέα έρευνα αναφέρει ότι ακόμα και λίγη άσκηση σε εβδομαδιαία βάση μειώνει τον κίνδυνο θανάτου σε ανθρώπους άνω των 60 ετών.

Οι ερευνητές εξέτασαν μελέτες που αξιολογούσαν τον κίνδυνο θανάτου σύμφωνα με την εβδομαδιαία άσκηση σε ανθρώπους 60 ετών και άνω. Η άσκηση μετρήθηκε με λεπτά MET, που εκφράζουν την ποσότητα ενέργειας που ξοδεύεται ανά λεπτό σωματικής δραστηριότητας.

Η έρευνα περιέλαβε 1.22.417 συμμετέχοντες που παρακολουθήθηκαν για περίπου 10 χρόνια.

Ανάλυση των στοιχείων έδειξε ότι λιγότερα από 500 λεπτά MET την εβδομάδα συνδέονταν με 22% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου έναντι όσων δεν ασκούνταν.

Όσο περισσότερο ασκούνταν κάποιος τόσο μεγαλύτερο ήταν το όφελος στην υγεία, φτάνοντας στο 28% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου για όσους πληρούσαν το συνιστώμενο νούμερο εβδομαδιαίων λεπτών MET, ενώ περισσότερα από 1.000 λεπτά MET συνδέονταν με 35% χαμηλότερο κίνδυνο.

Το μεγαλύτερο όφελος φάνηκε να υπάρχει σε όσους από το να μην ασκούνται καθόλου ή να ασκούνται λίγο μετακινήθηκαν στο να ασκούνται περισσότερο.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι ο εβδομαδιαίος αριθμός των 250 λεπτών MET, που αντιστοιχεί σε 75 λεπτά μέτριας έως γρήγορης άσκησης-ή 15 λεπτά την ημέρα- συνδεόταν με οφέλη στην υγεία. Τα πρώτα 15 λεπτά άσκησης φάνηκε να έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση.

Οι ερευνητές υπέδειξαν ότι αυτή μπορεί να είναι λογική δόση και κατέληξαν ότι ο στόχος για την άσκηση- στις τρέχουσες συστάσεις- μπορεί να είναι πολύ υψηλός για τους ηλικιωμένους και μπορεί να αποθαρρύνει ορισμένους από αυτούς.

Το γεγονός ότι κάθε προσπάθεια μπορεί ενδεχομένως να αξίζει μπορεί πιθανόν να πείσει το 60% των συμμετεχόντων άνω των 60 ετών που δεν ασκούνται τακτικά να γίνουν σωματικά δραστήριοι.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’British Journal of Sports Medicine.’’

 

Πηγές:
‘’British Journal of Sports Medicine.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς να περιορίσω το junk food
Λήμνος: Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει το προσωπικό
Ενδυνάμωση της εκούσιας κίνησης στη νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]