Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι παιδιά με πολλαπλή σκλήρυνση που ασκούνται τακτικά μπορεί ενδεχομένως να έχουν λιγότερο ενεργή νόσο.

Η ερευνήτρια E. Ann Yeh, του The Hospital for Sick Children, του Τορόντο, δήλωσε ότι μέχρι τα τρία τέταρτα των παιδιών με πολλαπλή σκλήρυνση εμφανίζουν κατάθλιψη, κούραση ή νοητικά προβλήματα και προβλήματα μνήμης. Η έρευνα είναι σημαντική, πρόσθεσε, καθώς λίγα είναι γνωστά σχετικά με το πώς συμπεριφορές του τρόπου ζωής μπορεί ενδεχομένως να επηρεάσουν τη νόσο.

Για την έρευνα, 31 παιδιά με πολλαπλή σκλήρυνση και 79 που είχαν εμφανίσει ένα φλεγμονώδες νευρολογικό γεγονός συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για την κούραση, την κατάθλιψη και το πόσο συχνά ασκούνταν. Από αυτά, 60 υποβλήθηκαν και σε μαγνητική τομογραφία για να μετρηθεί ο όγκος του εγκεφάλου καθώς και η ποσότητα και το είδος των βλαβών που είχαν λόγω της νόσου.

Μόνο το 45% των παιδιών με πολλαπλή σκλήρυνση ανέφερε ότι συμμετείχε σε έντονη άσκηση σε σύγκριση με 82% των υπόλοιπων παιδιών.

Τα παιδιά με πολλαπλή σκλήρυνση που ασκούνταν έντονα ήταν πιο πιθανό να έχουν χαμηλότερη ποσότητα βλαβών T2 στον εγκέφαλο σε σχέση με τα παιδιά που δεν ασκούνταν έντονα.

Όσα έκαναν έντονη άσκηση είχαν κατά μέσον όρο 0.46 cm3 βλαβών T2 σε σύγκριση με 3.4 cm3 για όσα δεν ασκούνταν έντονα.
Επίσης, όσα παιδιά ασκούνταν έντονα είχαν κατά μέσον όρο 0.5 υποτροπές ανά έτος σε σύγκριση με 1 ανά έτος όσων δεν ασκούνταν έντονα.

Τα παιδιά με πολλαπλή σκλήρυνση, επίσης είχαν υψηλότερα επίπεδα κούρασης και κατάθλιψης σε σύγκριση με τα άλλα παιδιά που μελετήθηκαν.

Δεν υπήρχαν διαφορές στον όγκο του εγκεφάλου. Τα αποτελέσματα ήταν τα ίδια μετά την προσαρμογή που έκαναν οι ερευνητές για τη σοβαρότητα της νόσου.

Τα ευρήματα ενισχύουν την πιθανότητα η άσκηση να έχει ωφέλιμη επίδραση στην υγεία του εγκεφάλου, δήλωσε η ερευνήτρια.
Η Yeh σημείωσε ότι η έρευνα δεν αποδεικνύει ότι η σχέση είναι αιτιατή.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘’Neurology.’’

 

Πηγές:
‘’Neurology.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς να περιορίσω το junk food
Λήμνος: Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει το προσωπικό
Ενδυνάμωση της εκούσιας κίνησης στη νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]