Κοινωνικοί παράγοντες, όπως το μορφωτικό επίπεδο μιας γυναίκας και η οικογενειακή κατάσταση πριν την εγκυμοσύνη, μπορούν να επηρεάσουν το βάρος κατά τον τοκετό των θυγατέρων και των εγγονών τους, αναφέρει νέα έρευνα.

Η έρευνα εστίασε σε 1.580 ζεύγη μητέρων και θυγατέρων με έμφαση στο βάρος που είχαν στον τοκετό, στο μορφωτικό επίπεδο και στην οικογενειακή κατάσταση.

Η ερευνήτρια Jennifer Kane, του University of California, Irvine, δήλωσε ότι οι πιθανότητες να έχει λιποβαρές μωρό είναι 1,5 έως 2 φορές μεγαλύτερη σε μητέρα που και αυτή γεννήθηκε λιποβαρής σε σχέση με μητέρα που δεν γεννήθηκε με χαμηλό βάρος.

Ωστόσο σημαντικοί είναι και άλλοι παράγοντες, όπως το επίπεδο εκπαίδευσης και η οικογενειακή κατάσταση. Βάζοντας όλους τους παραπάνω παράγοντες σε ένα μοντέλο έχουμε περισσότερες πληροφορίες.

Για παράδειγμα, το επίπεδο της εκπαίδευσης πριν την εγκυμοσύνη μπορεί να μεταφερθεί από τη μητέρα στην κόρη σε τουλάχιστον 3 γενεές και μια τέτοια μετάδοση φαίνεται να επηρεάζει το βάρος στον τοκετό στις μελλοντικές γενεές.

Γνωρίζοντας ότι βιολογικοί παράγοντες συντηρούν τον κύκλο –το να ήταν λιποβαρής ως μωρό κάνει μια γυναίκα ευάλωτη στο να γεννήσει λιποβαρές νεογνό- αρχίζουμε και βλέπουμε ότι δεν μπορούμε να δούμε χωριστά τους 2 παράγοντες, δήλωσε η ερευνήτρια.

Αυτό σημαίνει ότι οι αιτίες για χαμηλό βάρος στον τοκετό εκτείνονται πολύ πιο πέρα από το χρονικό πλαίσιο στο οποίο εστιάζουμε: την εγκυμοσύνη.

Τα ευρήματα συνδέουν κοινωνικούς και βιολογικούς παράγοντες όσον αφορά τον καθορισμό των αιτιών γέννησης με χαμηλό βάρος.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’Journal of Health and Social Behaviour.’’

 

Πηγές:
‘’Journal of Health and Social Behaviour.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα ρόδια καθυστερούν την απώλεια όρασης που σχετίζεται με την ηλικία
Βρώμη και άλλες ιδέες για πρωινό που θα βοηθήσουν με την τουαλέτα
Οι αναπνευστικές λοιμώξεις προστατεύουν τα παιδιά από σοβαρή εξέλιξη CoViD