Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι δεν είναι ποτέ νωρίς να μάθει κάποιος υγιεινή διατροφή και συνήθειες άσκησης για να μειωθεί ο μελλοντικός κίνδυνος καρδιακών προβλημάτων.

Πόσο νωρίς; Ακόμα και στην ηλικία των 3 ετών, δήλωσαν οι ερευνητές.
Ο Dr. Valentin Fuster, του Mount Sinai Hospital, δήλωσε ότι υπάρχει ανάγκη για ολοκληρωτική αλλαγή στην ηλικία που παρέχουμε φροντίδα.

Ο Fuster δήλωσε ότι μέχρι τώρα οι ειδικοί εστίαζαν στην καρδιαγγειακή νόσο που συνήθως εμφανίζεται σε κατοπινές ηλικίες. Τώρα πρέπει να εστιάσουμε τη φροντίδα στο αρχικό στάδιο της ζωής-πρέπει να προάγουμε την υγεία σε μικρές ηλικίες ακόμα και 3 έως 5 ετών, για να προληφθεί η καρδιαγγειακή νόσος.

Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι φτωχές διατροφικές συνήθειες σε νεαρή ηλικία μπορούν να οδηγήσουν σε καρδιακή νόσο αργότερα και ότι ορισμένα είδη καρδιοπάθειες μπορούν να αρχίσουν ακόμα και στην ηλικία των 3 ετών, δήλωσαν οι ερευνητές.

Στη νέα έρευνα, οι ερευνητές εισήγαγαν πρόγραμμα φιλικό προς την καρδιά για περισσότερα από 2.000 παιδιά. Τα παιδιά ήταν μεταξύ 3 και 5 ετών και πήγαιναν σχολείο στη Μαδρίτη.

Το πρόγραμμα εστίασε στη διατροφή, την άσκηση τη ρύθμιση των συναισθημάτων και την κατανόηση του οργανισμού.

Τα παιδιά παρακολουθήθηκαν για 3 χρόνια. Όσα έλαβαν μέρος στο πρόγραμμα είχαν καλύτερη γνώση για τον φιλικό προς την καρδιά τρόπο ζωής, τις συνήθειες και τις συμπεριφορές. Ήταν επίσης ελαφρώς λιγότερο πιθανό να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα σε σχέση με τα παιδιά που δεν έλαβαν μέρος στο πρόγραμμα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ''Journal of the American College of Cardiology''

 

Πηγές:
''Journal of the American College of Cardiology''.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς να περιορίσω το junk food
Λήμνος: Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει το προσωπικό
Ενδυνάμωση της εκούσιας κίνησης στη νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]