Νέα έρευνα αποκάλυψε ότι η κατανάλωση ακόρεστων λιπαρών και υδατανθράκων υψηλής ποιότητας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Ο ερευνητής Frank Hu, του Harvard T.H. Chan School of Public Health, ανακάλυψε ότι όταν οι συμμετέχοντες κατανάλωναν λιγότερα λιπαρά οξέα, τα αντικαθιστούσαν με χαμηλής ποιότητας υδατάνθρακες που δεν ήταν ωφέλιμοι για την πρόληψη καρδιοπάθειας.

Ο Hu δήλωσε ότι τα ευρήματα υπέδειξαν ότι όταν οι ασθενείς κάνουν αλλαγές του τρόπου ζωής στη διατροφή τους, οι καρδιολόγοι θα πρέπει να ενθαρρύνουν την κατανάλωση ακόρεστων λιπαρών, όπως ξηρούς καρπούς και σπόρους, καθώς και υγιεινούς υδατάνθρακες, όπως δημητριακά ολικής άλεσης.

Ερευνητές παρακολούθησαν 84.628 γυναίκες και 42.908 άντρες που δεν έπασχαν από διαβήτη, καρδιαγγειακή νόσο και καρκίνο και κατέγραψαν 7.667 περιστατικά στεφανιαίας νόσου.

Οι συμμετέχοντες έδωσαν πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή, τον τρόπο ζωής, το ιατρικό ιστορικό και νέες διαγνώσεις μέσω ερωτηματολογίων στην έναρξη και κάθε 2 έως 4 χρόνια, για 24 έως 30 χρόνια.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι συμμετέχοντες, γενικά αντικαθιστούσαν θερμίδες από κορεσμένα λιπαρά με θερμίδες από χαμηλής ποιότητας υδατάνθρακες, όπως άσπρο ψωμί ή πατάτες παρά με θερμίδες από ακόρεστα λιπαρά που περιέχονται σε ξηρούς καρπούς και φυτικά έλαια ή με υψηλής ποιότητας υδατάνθρακες όπως αυτοί των σιτηρών ολικής άλεσης.

Η αντικατάσταση του 5% της ενέργειας που προσλάμβαναν οι συμμετέχοντες από κορεσμένα λιπαρά με ισοδύναμη πρόσληψη είτε πολυακόρεστων λιπαρών, είτε μονοακόρεστων είτε υδατανθράκων από δημητριακά ολικής άλεσης συνδέθηκε με 25%, 15% και 9% χαμηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου αντίστοιχα.

Αντίθετα, η αντικατάσταση του 5% της ενέργειας που λαμβανόταν από τα ακόρεστα λιπαρά με υδατάνθρακες από κατεργασμένο άμυλο ή σάκχαρα δεν συνδεόταν ούτε με αυξημένο ούτε με μειωμένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’Journal of the American College of Cardiology.’’

Πηγές:
‘’Journal of the American College of Cardiology.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υγιεινές ιδέες για το γιορτινό τραπέζι
Ο ‘’εγκέφαλος’’ των Chatbots γερνά με το πέρασμα του χρόνου
Γιορτές: Πώς να μείνετε υγιείς και χαρούμενοι στο ταξίδι