Παιδιά των οποίων οι γιαγιάδες κάπνιζαν στην εγκυμοσύνη έχουν αυξημένο κίνδυνο άσθματος, ακόμα και αν δεν κάπνιζαν οι μητέρες τους, αναφέρει νέα έρευνα.

Είναι γνωστό ότι το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στη δραστηριότητα των γονιδίων. Τα νέα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι συγκεκριμένες αλλαγές μπορούν να περάσουν μέσω περισσότερων από μιας γενεών, δήλωσαν οι ερευνητές.

Η έρευνα περιέλαβε περισσότερα από 66.000 εγγόνια και σχεδόν 45.000 γιαγιάδες στη Σουηδία. Παιδιά των οποίων οι γιαγιάδες κάπνιζαν στην εγκυμοσύνη κυοφορώντας κόρες είχαν 10 έως 22% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άσθμα, ακόμα και αν οι μητέρες τους δεν κάπνιζαν στην εγκυμοσύνη.

Η έρευνα, που παρουσιάστηκε την Τετάρτη στο συνέδριο της European Respiratory Society στο ‘Αμστερνταμ, μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει να εξηγηθεί γιατί υπάρχει μεγάλη αύξηση στα ποσοστά άσθματος τα τελευταία 50 χρόνια. Aνακάλυψε σχέση μόνο και δεν απέδειξε ότι είναι αιτιατή.

Η ερευνήτρια Caroline Lodge του University of Melbourne, ανακάλυψε πως το κάπνισμα στις προηγούμενες γενεές μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο άσθματος στις επόμενες. Αυτό μπορεί ενδεχομένως να είναι σημαντικό στη μετάδοση και άλλων νόσων.

Οι ερευνητές θα πρέπει να κατανοήσουν καλύτερα πώς επιβλαβείς εκθέσεις στη διάρκεια της ζωής μπορεί ενδεχομένως να επηρεάζουν τον κίνδυνο νόσων στις επόμενες γενεές.

Η Lodge εξήγησε ότι οι ερευνητές θα πρέπει να γνωρίζουν όταν μεταφράζουν τον κίνδυνο άσθματος από τρέχουσα έκθεση και γενετική προδιάθεση ότι οι άνθρωποι ενδεχομένως μπορεί να φέρουν κληρονομικό, μη γενετικό κίνδυνο από έκθεση σε προηγούμενες γενεές. Η γνώση θα τους βοηθήσει να αποσαφηνίσουν τα ευρήματα όσον αφορά τους τρέχοντες παράγοντες κινδύνου στην έρευνα για το άσθμα.

Έρευνες που παρουσιάζονται σε συνέδρια θεωρούνται προκαταρκτικές μέχρι να δημοσιευτούν σε επιστημονικά περιοδικά.

 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας
Δωρεά Στ. Κουτμερίδη στη μνήμη της κόρης του που πέθανε από CoViD
Αποκάλυψη προτομής Ιπποκράτη στο Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών