Ερευνητές του Penn State University εξετάζουν πώς η θετική σκέψη μπορεί να οδηγήσει σε καλές συνήθειες και καλύτερη εικόνα υγείας ασθενείς με καρδιοπάθεια. 

Η ερευνήτρια Nancy Sin, παρακολούθησε περισσότερους από 1.000 ασθενείς με στεφανιαία νόσο, για να διαπιστώσει πώς τα θετικά συναισθήματα θα μπορούσαν να τους ωφελούν.

Η ψυχολογική κατάσταση των συμμετεχόντων αξιολογήθηκε στην έναρξη της έρευνας και 5 χρόνια αργότερα.

Η άσκηση, η ποιότητα ύπνου, η λήψη φαρμάκων και η χρήση αλκοόλ και τσιγάρου μετρήθηκαν στην έναρξη και 5 χρόνια αργότερα. Ελήφθησαν υπόψη και δημογραφικοί παράγοντες, συμπτώματα κατάθλιψης και η σοβαρότητα της καρδιακής νόσου.

Ασθενείς που ανέφεραν υψηλότερη θετική ψυχολογική κατάσταση ήταν πιο πιθανό να ασκούνται, να κοιμούνται καλύτερα και να λαμβάνουν την αγωγή τους. Ήταν επίσης λιγότερο πιθανό να καπνίζουν σε σύγκριση με ασθενείς με χαμηλότερα θετικά επίπεδα διάθεσης.

Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι θετικά συναισθήματα συνδέονται με μακροπρόθεσμες συνήθειες υγείας που είναι σημαντικές για τη μείωση του κινδύνου μελλοντικών προβλημάτων καρδιάς και θανάτου.

Αν και τα θετικά συναισθήματα στην έναρξη της έρευνας δεν προέβλεπαν αλλαγές στη συμπεριφορά υγείας 5 χρόνια αργότερα, η αύξηση των θετικών συναισθημάτων στο διάστημα των 5 ετών συνδεόταν με βελτίωση στην άσκηση, στην ποιότητα ύπνου και στη λήψη φαρμάκων.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό Psychomatic Medicine.

Πηγές:
Psychomatic Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κακές τροφές για το μέγεθος της κοιλιάς των αντρών
Κρίσιμη η Πέμπτη για τις κινητοποιήσεις των γιατρών - Ενημέρωση από τον ΠΙΣ
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Πέμπτη