Παιδιά γυναικών που επηρεάστηκαν από στρεσογόνα γεγονότα στην εγκυμοσύνη μπορεί ενδεχομένως να συντονίζουν σε χαμηλότερο βαθμό τις σωματικές κινήσεις τους στην εφηβεία, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τα νέα ευρήματα, υποδεικνύουν ότι προγράμματα που στοχεύουν στον εντοπισμό και τη μείωση του στρες της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη μπορεί ενδεχομένως να βελτιώσουν τη μακροπρόθεσμη εικόνα για αυτά τα παιδιά, δήλωσε η ερευνήτρια Beth Hands, του University of Notre Dame στην Αυστραλία.

Στην έρευνα, γιατροί ρώτησαν 2.900 γυναίκες στην Αυστραλία, δυο φορές κατά τη διάρκεια της κύησης (στη 18η και στην 34η εβδομάδα), αν είχαν περάσει στρεσογόνα γεγονότα κατά την εγκυμοσύνη.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξέτασαν τα παιδιά εστιάζοντας στο συντονισμό και στην ικανότητα ελέγχου των κινήσεων του σώματος σε 3 χρονικές στιγμές- στην ηλικία των 10, των 14 και των 17 ετών.

Για παράδειγμα, οι ερευνητές εξέτασαν τη δύναμη της χειραψίας των παιδιών, πόσο ψηλά μπορούσαν να πηδήξουν και πόσο καλά μπορούσαν να σταθούν στο ένα πόδι.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες που επηρεάστηκαν από 3 ή περισσότερα στρεσογόνα γεγονότα στην εγκυμοσύνη είχαν χαμηλότερο σκορ στα τεστ, στις 3 χρονικές στιγμές, έναντι των παιδιών των οποίων οι μητέρες αντιμετώπισαν λιγότερα από 3 στρεσογόνα γεγονότα.

Επιπλέον, στρεσογόνα γεγονότα που συνέβησαν σε προχωρημένη εγκυμοσύνη φάνηκε να έχουν μεγαλύτερη επίδραση στο συντονισμό των κινήσεων των παιδιών σε σχέση με αυτά που συνέβησαν νωρίτερα, δήλωσαν οι ερευνητές.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν ή πώς τα αποτελέσματα στα τεστ που διενεργήθηκαν στην έρευνα θα μπορούσαν να μεταφραστούν σε επιπτώσεις στην καθημερινότητα, δήλωσε ο Dr. Andrew Adesman, του Cohen Children's Medical Center of New York in New Hyde Park.

Για παράδειγμα, οι κινητικές ικανότητες που εξετάστηκαν, όπως η ικανότητα να στέκεται κάποιος στο ένα πόδι, μπορεί ενδεχομένως να μην έχουν μεγάλη σημασία στην καθημερινότητα, δήλωσε ο Adesman.

Αντ’ αυτού θα ήταν πιο ενδιαφέρον να μάθουμε αν το στρες συνδέεται με προβλήματα συντονισμού όπως να πατά κάποιος κουμπιά ή να ανεβαίνει σε ένα ποδήλατο.

Η νέα έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Child Development.

Πηγές:
Child Development.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα ρόδια καθυστερούν την απώλεια όρασης που σχετίζεται με την ηλικία
Βρώμη και άλλες ιδέες για πρωινό που θα βοηθήσουν με την τουαλέτα
Οι αναπνευστικές λοιμώξεις προστατεύουν τα παιδιά από σοβαρή εξέλιξη CoViD