Σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα, μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες άνω των 50 ετών μπορούν να αποκομίσουν ακόμα περισσότερα οφέλη από την άσκηση έναντι προεμμηνοπαυσιακών γυναικών όσον αφορά το να μείνουν αδύνατες και σε φόρμα.
Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από το North American Menopause Society, εστίασε στα οφέλη της άσκησης μετά την εμμηνόπαυση.
Η έρευνα ανακάλυψε ότι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση έχουν κατά μέσον όρο υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος.
Ωστόσο, οι συγκεκριμένες γυναίκες μπορεί ενδεχομένως να χρησιμοποιούν τη σωματική δραστηριότητα, ακόμα και την ελαφριά άσκηση, με μεγαλύτερη επίδραση, σε σχέση με προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
Οι ερευνητές μελέτησαν 630 προεμμηνοπαυσιακές και 274 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Μελέτησαν επίσης την ποσότητα χρόνου που η καθεμία αφιέρωνε κάνοντας διάφορες σωματικές δραστηριότητες όπως και τις καθιστικές περιόδους.
Ελαφριά άσκηση μπορεί να κάνει τη διαφορά.
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση έκαναν πολύ λιγότερη σωματική δραστηριότητα σε σχέση με άλλες γυναίκες και είχαν την υψηλότερη περίοδο αδράνειας.
Η σωματική δραστηριότητα συνδεόταν με χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος, περίμετρο μέσης και ποσοστό σωματικού λίπους, αλλά όχι στις ίδιες αναλογίες, στις 2 ομάδες.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ελαφριά σωματική δραστηριότητα είχε μεγαλύτερη επίδραση σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες στις παραπάνω μετρήσεις, δήλωσε η Dr. Lisa Troy, του University of Massachusetts.
Επιπλέον, η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι η καθιστική συμπεριφορά συνδεόταν πιο στενά με την περίμετρο μέσης σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Αυτό αποτελεί σημαντικό μήνυμα για τη δημόσια υγεία, επειδή καθώς οι γυναίκες μπαίνουν στην εμμηνόπαυση, σωματικές αλλαγές μπορεί να μειώσουν το κίνητρο μιας γυναίκας για άσκηση.
Τα ευρήματα δείχνουν ότι ακόμα και μέτρια τακτική άσκηση, όπως το περπάτημα ή κηπουρική, μπορούν να κάνουν τη διαφορά στη σύνθεση του σώματος.
Το μήνυμα είναι επίσης χρήσιμο για γιατρούς γυναικών που βρίσκονται στη μέση ηλικία, οι οποίοι μπορούν να θυμίσουν στις ασθενείς πώς να προλαμβάνουν την αύξηση βάρους ή να προσφέρουν συμβουλές για την απώλεια κιλών.
Πηγές:
Διεθνής τύπος.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Γεωργιάδη στο Κωνσταντοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο Ν. Ιωνίας "Αγία Όλγα"
Άτομα με διαβήτη: Υψηλά ποσοστά ανικανοποίητων αναγκών σε φάρμακα ή φαρμακευτικά σκευάσματα και αναλώσιμα
Συναντήσεις στελεχών ΕΣΑμεΑ με τη διοίκηση της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου