Όταν κάποιος διαγνωστεί με καρκίνο μειώνεται η πιθανότητα να εργάζεται, περιορίζονται οι ώρες που δουλεύει, καθώς και το εισόδημά του, αναφέρει νέα έρευνα.

Τέτοια αρνητική επίδραση της διάγνωσης καρκίνου είναι ιδιαίτερα έντονη σε άντρες εργασιακής ηλικίας, αναφέρει η έρευνα.

Η ερευνήτρια Anna Zajacova, του University of Wyoming, δήλωσε ότι η μελέτη υποδεικνύει ότι οικογένειες στις οποίες ένας ενήλικας- ιδιαίτερα σε ηλικία που μπορεί να δουλέψει- διαγνωστεί με καρκίνο, πάσχει από βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες υποχωρήσεις του οικονομικού τους επιπέδου.

Μετά τη διάγνωση του καρκίνου η πιθανότητα ενός ασθενούς να παραμείνει στη δουλειά του μειώθηκε σχεδόν κατά 10% και οι ώρες που εργαζόταν μειώθηκαν μέχρι κατά 200, τον πρώτο χρόνο, ανακάλυψε η έρευνα.

Η Zajacova ανέλυσε στοιχεία του Panel Study of Income Dynamics, (1999-2009), έρευνας με στοιχεία για την οικονομική κατάσταση ανθρώπων και οικογενειών.

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε μοντέλα για να υπολογίσει την επίπτωση του καρκίνου στην απασχόληση, τις ώρες που εργαζόταν ο ασθενής, το ατομικό εισόδημα, καθώς και το οικογενειακό.

Το ετήσιο εισόδημα από την εργασία περιορίστηκε σχεδόν κατά 40% εντός 2 ετών μετά τη διάγνωση και παρέμεινε χαμηλότερο σε σχέση με το εισόδημα πριν τη διάγνωση

Το συνολικό οικογενειακό εισόδημα μειώθηκε κατά 20%, αν και ανέκαμψε εντός 4 ετών μετά τη διάγνωση.
Η Zajacova δήλωσε ότι χρειάζεται να βελτιωθεί η ασφάλεια στον εργασιακό χώρο, ώστε οι οικογένειες να εστιάζουν στην αντιμετώπιση της νόσου και όχι στις οικονομικές και εργασιακές επιπτώσεις.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού CANCER.

 

Πηγές:
CANCER.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Χάλκινα μετάλλια στην κωπηλασία ανδρών και γυναικών
Ποια δίαιτα είναι καλύτερη να ακολουθήσω;
Τα ιχθυέλαια μπορεί να ωφελούν ηλικιωμένους με γενετική προδιάθεση για νόσο Alzheimer [μελέτη]