Ομάδα Αμερικανών ερευνητών ανέπτυξε λειτουργικό τεχνητό πάγκρεας, που φάνηκε πως λειτουργεί καλά σε ανθρώπους, σε κλινικό περιβάλλον.

Το τεχνητό πάγκρεας αναπτύχθηκε συνδυάζοντας τεχνολογία μηχανικού παγκρέατος με μεταμόσχευση κυττάρων νησιδίων που παράγουν ινσουλίνη.

Σε έρευνα 14 ασθενών με παγκρεατίτιδα, που υποβλήθηκαν σε εγχείρηση και αγωγή μεταμόσχευσης νησιδίων, η αντλία ινσουλίνης κλειστού βρόχου ήταν καλύτερη από τις καθημερινές ενέσεις ινσουλίνης όσον αφορά τη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου σε φυσιολογικά επίπεδα.

Ο Dr Gregory Forlenza, του Children's Hospital Colorado, δήλωσε ότι η χρήση του μηχανικού τεχνητού παγκρέατος σε ασθενείς μετά τη μεταμόσχευση νησιδίων μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει τα μεταμοσχευθέντα κύτταρα να επιζήσουν περισσότερο και να παράγουν περισσότερη ινσουλίνη για μεγαλύτερο διάστημα.

Όπως σημειώνει στην έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό American Journal of Transplantation, ελπίζει ότι ο συνδυασμός των συγκεκριμένων τεχνολογιών θα βοηθήσει ευρύ φάσμα ασθενών, περιλαμβανομένων διαβητικών, μελλοντικά.

 

Πηγές:
American Journal of Transplantation.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποιο είδος ''χρόνου για τον εαυτό'' είναι πιο αναζωογονητικό ;
Κατάθλιψη και γιορτές: Στρατηγικές αντιμετώπισης
Πώς βοηθά ο χορός ανθρώπους με νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]