Μεγάλη έρευνα στη Βρετανία ανακάλυψε ότι η εξέταση για καρκίνο ωοθηκών μπορεί να μειώσει τη θνησιμότητα από τη νόσο κατά ένα πέμπτο σε διάστημα 14 ετών.

Η έρευνα UK Collaborative Trial of Ovarian Cancer Screening που δημοσιεύτηκε στο Lancet, ανακάλυψε ότι ετήσια εξέταση αίματος βοήθησε στο να εντοπιστεί νωρίτερα καρκίνος στις ωοθήκες έτσι ώστε να μπορεί να αντιμετωπιστεί νωρίτερα.

Ενώ μείωση 20% στους θανάτους είναι σημαντικό εύρημα, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι περισσότερες έρευνες θα πρέπει να πραγματοποιηθούν πριν συσταθεί η ετήσια εξέταση.

Ο Dr. Ian Jacobs, καθηγητής στο University College London, δήλωσε ευχαριστημένος που τα αποτελέσματα της έρευνας υποδεικνύουν ότι ο έγκαιρος εντοπισμός με εξέταση μπορεί να σώσει ζωές.

Ερευνητές ζήτησαν τυχαία από 202.546 γυναίκες μεταξύ 2001 και 2005 να υποβληθούν σε εξετάσεις, είτε σε διακολπικό υπερηχογράφημα είτε να μην υποβληθούν σε εξετάσεις. Στην πρώτη ομάδα ήταν 50.564 γυναίκες στη δεύτερη 50.623 και στην τρίτη 101.299.

Στο μέσο χρόνο παρακολούθησης των 11 ετών, 338 γυναίκες της πρώτης ομάδας διαγνώστηκαν με καρκίνο στις ωοθήκες.
Στη δεύτερη ομάδα διαγνώστηκαν 314 γυναίκες και στην τρίτη 630. Από τις γυναίκες που διαγνώστηκαν, 148 της πρώτης, 154 της δεύτερης και 347 της τρίτης ομάδας πέθαναν από τη νόσο.

Τα στατιστικά στοιχεία αντιπροσωπεύουν μέση μείωση 20% στη θνησιμότητα γενικά και 28% μείωση τον έβδομο έως 14ο χρόνο μετά τη διάγνωση. Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι 15 θάνατοι από τη νόσο θα μπορούσαν να προληφθούν για κάθε 10.000 γυναίκες που υποβάλλονται ετησίως σε εξετάσεις αίματος μεταξύ του έβδομου και ενδέκατου χρόνου.

 

Πηγές:
Lancet.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Χάλκινα μετάλλια στην κωπηλασία ανδρών και γυναικών
Ποια δίαιτα είναι καλύτερη να ακολουθήσω;
Τα ιχθυέλαια μπορεί να ωφελούν ηλικιωμένους με γενετική προδιάθεση για νόσο Alzheimer [μελέτη]