Αν το νεογέννητο μωρό σας σάς κρατά ξύπνια τη νύχτα, λάβετε αυτό υπόψη. Η πρώτη έρευνα του είδους της υποδεικνύει ότι η έλλειψη ύπνου μετά τον τοκετό μπορεί να περιορίσει την ικανότητα της μητέρας να χάσει τα παραπάνω κιλά της εγκυμοσύνης.

Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο το γιατί μπορεί να σχετίζεται η έλλειψη ύπνου με την δυσκολία απώλειας κιλών. Παρόλα αυτά η πιθανότητα να υπάρχει σχέση προκαλεί περιέργεια, σημειώνει η επικεφαλής της έρευνας Erica Gunderson, του Kaiser Permanente Division of Research, στο 'Οκλαντ της Καλιφόρνια.

Το να κοιμάται κάποια γυναίκα αρκετά, μπορεί να είναι το ίδιο σημαντικό με την υγιεινή διατροφή και τη φυσική δραστηριότητα, όσον αφορά το ρόλο τους στην επιστροφή στα κιλά πριν τον τοκετό, σημειώνει η ερευνήτρια.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της έρευνας, οι επιστήμονες έχουν συνδέσει τις λίγες ώρες ύπνου με την παχυσαρκία, τις καρδιοπάθειες και τον διαβήτη. Όμως, δεν υπάρχουν πολλές έρευνες σχετικά με τη σχέση μεταξύ ύπνου και εγκυμοσύνης-βάρους.

Για τη συγκεκριμένη μελέτη, οι επιστήμονες εξέτασαν το βάρος και τις συνήθειες ύπνου 940 γυναικών στη Μασαχουσέτη, τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης, από το 1999 έως το 2002.

Ένα χρόνο μετά τον τοκετό, 124 από τις γυναίκες είχαν διατηρήσει τουλάχιστον 5 κιλά από το βάρος που είχαν πάρει στην εγκυμοσύνη. Έχοντας λάβει υπόψη παράγοντες όπως το οικογενειακό εισόδημα, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι

οι γυναίκες που κοιμόντουσαν πέντε ώρες την ημέρα επί έξη μήνες μετά τον τοκετό είχαν περισσότερες από τριπλάσιες πιθανότητες να διατηρούν τα παραπάνω κιλά, σε σχέση με γυναίκες που κοιμόντουσαν εφτά ώρες.

Το να κοιμάται μια γυναίκα έξη, εφτά ή οχτώ ώρες την ημέρα, δεν φάνηκε να αυξάνει τον κίνδυνο να διατηρεί τα παραπάνω κιλά. Σύμφωνα με την ερευνήτρια, γενικά οι γυναίκες που κοιμόντουσαν λιγότερες ώρες δεν έχαναν το ίδιο βάρος σε σύγκριση με τις γυναίκες που κοιμόντουσαν περισσότερες ώρες.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό 'American Journal of Εpidemiology'.

Σύμφωνα με την ερευνήτρια, λογικά θα περίμενε κανείς οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερο να χάνουν πιο πολύ βάρος, γιατί περνούν περισσότερο χρόνο ξύπνιοι και καίνε παραπάνω θερμίδες. Ωστόσο η έρευνα έδειξε το αντίθετο, ίσως γιατί οι άνθρωποι πεινάνε πιο πολύ λόγω έλλειψης ύπνου.

Επιπλέον, η ερευνήτρια θεωρεί πως αν κάποιος είναι περισσότερες ώρες ξύπνιος μπορεί να έχει περισσότερες ευκαιρίες να φάει.

Η ερευνήτρια σημειώνει ότι το επόμενο βήμα είναι να καταλάβουν οι επιστήμονες τι κοινό έχουν οι γυναίκες που κοιμούνται λιγότερο μετά την εγκυμοσύνη. Στη συνέχεια οι γιατροί θα μπορούν να εστιάσουν σε αυτές που δεν κοιμούνται αρκετά και θα βρουν τρόπο να τις στηρίξουν.

Πηγές:
'American Journal of Εpidemiology'

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απλές συμβουλές για διατροφή και καλή υγεία
CrossFit: Όσα θέλετε να ξέρετε
Από τη διάγνωση στην ανάγνωση του μυαλού;