Η τακτική άσκηση είναι αναγκαία για να διατηρείται υγιής η καρδιά και όσο περισσότερο ασκείτια κάποιος τόσο το καλύτερο, αναφέρουν ειδικοί από το Sports and Exercise Cardiology Council, του American College of Cardiology.
Οι ερευνητές εξέτασαν πρόσφατες έρευνες και ανακάλυψαν ότι ακόμα και λίγη άσκηση, περιλαμβανομένης της ορθοστασίας, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις στον κίνδυνο μπορούν να επιτευχθούν με περισσότερη άσκηση, δήλωσαν οι ερευνητές.
Μόνο οι μισοί Αμερικανοί ακολουθούν τις συστάσεις για 150 λεπτά μέτριας ή 75 λεπτά έντονης άσκησης την εβδομάδα, σημείωσαν οι ερευνητές.
Η νέα έρευνα, επίσης επισκόπησε πρόσφατες μελέτες που υπέδειξαν ότι η υπερβολική αερόβια- όπως οι αγώνες αντοχής- μπορεί ενδεχομένως να βλάψει την καρδιά.
Ενώ η συγκεκριμένη πιθανότητα απαιτεί νέες έρευνες, οι τρέχουσες δείχνουν ότι ακόμα και για ανθρώπους με εξαιρετικά υψηλά επίπεδα άσκησης τα οφέλη ξεπερνούν τους κινδύνους, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of the American College of Cardiology.
Ο Dr. Michael Scott Emery δήλωσε ότι τα μέσα ενημέρωσης έχουν αγκαλιάσει την ιδέα ότι η άσκηση μπορεί ενδεχομένως να βλάψει την καρδιά και ότι αποσπούν την προσοχή μακριά από τα οφέλη της άσκησης ως πιθανής παρέμβασης για την πρόληψη της καρδιοπάθειας.
Η άσκηση μπορεί επίσης να βοηθήσει καρδιοπαθείς. Ωστόσο, η επισκόπηση έδειξε ότι μόνο στο 62% των ασθενών που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή συστάθηκε καρδιακή αποκατάσταση μετά την έξοδο από το νοσοκομείο.
Από αυτούς, μόνο το 23% πήγε σε περισσότερες από μια συνεδρίες αποκατάστασης. Επίσης, το 5% συμπλήρωσε περισσότερες από 36 συνεδρίες, έδειξε η έρευνα.
Ο Emery πιστεύει ότι οι διαθέσιμες ενδείξεις θα πρέπει να ωθήσουν τους γιατρούς να συστήσουν την χαμηλής και μέτριας έντασης άσκηση για την πλειοψηφία των ασθενών.
Πηγές:
Journal of the American College of Cardiology.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καφές: Η ώρα της ημέρας που προστατεύει την υγεία της καρδιάς [μελέτη]
Ανιχνεύτηκε μεταπνευμονοϊός και στη σύζυγο του 71χρονου στη Θεσσαλονίκη
f-anazitisi: Η database για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας