Της Σοφίας Νέτα
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ένας σοβαρός τύπος αρθρίτιδας, είναι μια αυτοάνοση νόσος που προκαλεί πόνο, δυσκαμψία, πρήξιμο και περιορισμένη λειτουργία σε πολλαπλές αρθρώσεις. Η κύρια περιοχή όπου εμφανίζονται φλεγμονές είναι στον αρθρικό υμένα, δηλαδή τον ιστό που ευθυγραμμίζει την άρθρωση.
Οι φλεγμονώδεις χημικές ουσίες που εκκρίνονται από τα ανοσοκύτταρα προκαλούν πρήξιμο και κατ’ επέκταση ζημιά στον παρακείμενο χόνδρο και το οστό.
Τα πιο κοινά αναγνωρίσιμα σημάδια και συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας περιλαμβάνουν
δυσκαμψία, μεγάλο πόνο και πρήξιμο στις ίδιες αρθρώσεις και στις δύο πλευρές του σώματος, κόπωση, απώλεια της όρεξης και χαμηλό πυρετό.
Τι προκαλεί τη ρευματοειδή αρθρίτιδα;
Η αιτία πρόκλησης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας δεν είναι ακόμη γνωστή. Ωστόσο, η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια αυτοάνοση νόσος κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο κανονικά βοηθά στην προστασία του οργανισμού από λοιμώξεις και κακοήθεις όγκους, στρέφεται εναντίον των υγιών ιστών των αρθρώσεων, προκαλώντας φλεγμονές και εν συνεχεία ζημιά στις αρθρώσεις.
Μεταξύ των ανοσοκυττάρων, τα λευκά αιμοσφαίρια τύπου Τ θεωρείται ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανοσοπαθογένεση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, η οποία οδηγεί στην εμφάνιση φλεγμονής, πόνου και ανικανότητας. Όταν τα λευκά αιμοσφαίρια τύπου Τ ενεργοποιούνται από το κύριο και ένα συν-διεγερτικό σήμα, προκαλείται η έκκριση ενζύμων, τα οποία μπορούν να καταστρέψουν τα οστά και τους χόνδρους.
Το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από ρευματοειδή αρθρίτιδα, ενώ μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι ασθενείς υπολογίζονται σε 4,5 εκατομμύρια. Ο επιπολασμός της νόσου αυξάνεται ανάλογα με την ηλικία, ενώ εμφανίζεται κατά 2 έως 3 φορές περισσότερο στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες.
Υπολογίζεται ότι το 25% των πασχόντων από ρευματοειδή αρθρίτιδα αντιμετωπίζει εργασιακά προβλήματα μέσα σε 6 χρόνια από την εμφάνιση της ασθένειας, ενώ τουλάχιστον το 50% των ασθενών δεν μπορεί να παραμείνει σε εργασία πλήρους απασχόλησης εντός διαστήματος 10 ετών από την εμφάνιση της ασθένειας.
Τα αποτελέσματα μελέτης που παρουσιάστηκαν πρόσφατα στο Ετήσιο Επιστημονικό Συνέδριο της Αμερικανικής Ρευματολογικής Εταιρίας στη Βοστόνη, έδειξαν τη μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα και ασφάλεια που προσφέρει η χορήγηση της ουσίας abatacept στους ενήλικες ασθενείς που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα, οι οποίοι δεν είχαν επαρκή ανταπόκριση στη θεραπεία με την ουσία μεθοτρεξάτη.
Σύμφωνα με τα δεδομένα που παρουσιάσθηκαν, οι συγκεκριμένοι ασθενείς, λαμβάνοντας abatacept σημείωσαν παρατεταμένη βελτίωση (σύμφωνα με τα κριτήρια που τίθενται από Αμερικανική Ρευματολογική Εταιρία American College of Rheumatology – ACR), στη σωματική τους λειτουργικότητα καθώς και σε ζητήματα ποιότητας ζωής που σχετίζονται με την υγεία.
‘Η μελέτη της μακροπρόθεσμης αποτελεσματικότητας μιας θεραπείας είναι σημαντική, καθώς η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια χρόνια νόσος’, δήλωσε ο Joel Kremer, Ιατρός, Επικεφαλής της Έδρας Ρευματολογίας του Albany Medical College.
‘Τα δεδομένα αυτά είναι σημαντικά καθώς δείχνουν ότι το abatacept είναι δραστικό και έχει ικανοποιητικά επίπεδα ασφάλειας για μια μακρά χρονική περίοδο σε ασθενείς που δεν ανταποκρίθηκαν επαρκώς στη μεθοτρεξάτη’, συμπλήρωσε.
Σημειώνεται ότι το abatacept είναι το μόνο που δρα επιλεκτικά τροποποιώντας τη διαδικασία συν-διέγερσης που απαιτείται για την ενεργοποίηση των λευκών αιμοσφαιρίων τύπου Τ.
Μιλώντας στη συνέντευξη τύπου ο Robert Johnston, πρόεδρος της ένωσης ανθρώπων με αρθρίτιδα/ρευματισμό στην Ευρώπη (PARE http://www.paremanifesto.org/, http://www.worldarthritisday.org/) επισήμανε ότι:
‘Η προσπάθειά μας εστιάζεται στην έγκαιρη διάγνωση, την εξασφάλιση πρόσβασης στην καλύτερη δυνατή θεραπεία, είτε ακολουθώντας κάποια παλιά είτε κάποια νέα θεραπευτική μέθοδο, είτε ακόμα και θεραπείες με μασάζ και βότανα, όταν χρειαστεί.
Πιστεύουμε πως αν δοθεί η κατάλληλη θεραπεία στην κατάλληλη περίοδο θα επιτρέψει στους ασθενείς να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή στην κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργήθηκε στην Ευρώπη αυτή η ένωση ασθενών που υποφέρουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα, η οποία καταβάλλει προσπάθειες για την κάλυψη των παραπάνω αναγκών’.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υγιεινές ιδέες για το γιορτινό τραπέζι
Ο ‘’εγκέφαλος’’ των Chatbots γερνά με το πέρασμα του χρόνου
Γιορτές: Πώς να μείνετε υγιείς και χαρούμενοι στο ταξίδι