Η αδράνεια βάζει τον άνθρωπο σε κίνδυνο για προβλήματα πνευματικής υγείας, προειδοποιούν ειδικοί.

Η έλλειψη άσκησης οδηγεί σε κατάθλιψη και άνοια, σύμφωνα με αποτελέσματα έρευνας που παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο της Βρετανικής Ένωσης Διατροφολόγων. Η έρευνα, του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, αποκαλύπτει ότι το να είναι κάποιος ενεργητικός μειώνει κατά ένα τρίτο τον κίνδυνο να εμφανίσει Alzheimer.

Στη Βρετανία, μόνο το 35% των αντρών και το 24% των γυναικών φτάνουν στη συνιστώμενη ποσότητα εβδομαδιαίας άσκησης.

Η καθηγήτρια Nanettre Mutrie, ειδικός στην ψυχολογία της άσκησης και των αθλημάτων στο Πανεπιστήμιο του Strathclyde, δήλωσε στο Συνέδριο ότι η πνευματική υγεία δεν είναι ασήμαντο θέμα. Μόλις πρόσφατα, συνεχίζει η ειδικός, άρχισαν να κατανοούν οι άνθρωποι τη σχέση μεταξύ άσκησης και πνευματικής υγείας.

Είναι σημαντική για την τόνωση της αυτοπεποίθησης των ανθρώπων, τη διάθεσή τους, την αντιμετώπιση του στρες και τον καλύτερο ύπνο.

Τώρα υπάρχουν ενδείξεις ότι η άσκηση μπορεί να εμποδίσει επίσης την κατάθλιψη. Όπως ανακοίνωσε η ερευνήτρια, οι αδρανείς άνθρωποι φάνηκε να έχουν διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν κατάθλιψη, ενώ υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι η άσκηση αποτελεί χρήσιμο ‘εργαλείο’ για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης.

Οι ερευνητές ανέλυσαν 17 έρευνες εξετάζοντας το αποτέλεσμα της άσκησης στην άνοια και το Alzheimer. Παρατήρησαν ότι και στους άντρες και στις γυναίκες η άσκηση σχετιζόταν με μείωση κατά 30%-40% του κινδύνου να νοσήσουν από Alzheimer.

Δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί το γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη επίδραση αλλά μπορεί να σχετίζεται με οφέλη στο αγγειακό σύστημα καθώς και με την απελευθέρωση χημικών στον εγκέφαλο.

Ο Καθηγητής Chris Riddoch, υπογραμμίζει ότι έχουμε αποδείξεις μισού αιώνα πως οι ενεργητικοί άνθρωποι έχουν χαμηλότερα ποσοστά ασθενειών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς να περιορίσω το junk food
Λήμνος: Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει το προσωπικό
Ενδυνάμωση της εκούσιας κίνησης στη νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]