Της Σοφίας Νέτα

Οι μητέρες που καταναλώνουν συχνά ψάρια στην αρχή της εγκυμοσύνης αλλά και κατά τη διάρκεια του θηλασμού γεννούν πιο έξυπνα παιδιά!

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι γυναίκες σε ηλικία τεκνοποίησης θα πρέπει να επιδιώκουν να καταναλώνουν μία με δύο μερίδες θαλασσινών ψαριών την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων των λιπαρών ψαριών, κάτι που έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει θετικά την ανάπτυξη της οπτικής οξύτητας και της γνωστικής ικανότητας του βρέφους.

Τα ψάρια πρέπει να είναι ποικίλα με προτίμηση στα μικρά ψάρια, καθώς έχουν πολύ μικρότερο κίνδυνο από τα μεγάλα να είναι μολυσμένα.

Επίσης αρκετές μελέτες υποστηρίζουν ότι η πρόσληψη ψαριών ή άλλων πηγών λιπαρών οξέων μακριάς αλυσίδας ω-3 αποτρέπει την πρόωρη γέννα αυξάνοντας ελαφρώς τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και επίσης, αυξάνει ελαφρά το βάρος γέννησης του μωρού.

Το θέμα συζητήθηκε μεταξύ άλλων στο 7ο Ετήσιο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συμπόσιο της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας, Ηπατολογίας και Διατροφής που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Τα νέα ευρήματα των ερευνών για την ειδική επίδραση των ω3-λιπαρών οξέων στην ανάπτυξη εμβρύων και βρεφών ανακοινώθηκαν από τον Berthold Koletzko Καθηγητή Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο Ludwig-Maximilians-Universität του Μονάχου, πρόεδρο της Επιτροπής Διατροφής της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας, Ηπατολογίας & Διατροφής.

Η ομιλία του περιελάμβανε και τις νέες συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διατροφή των γυναικών στις κρίσιμες αυτές φάσεις της ζωής τους.

Η κατανάλωση ψαριών από τη μητέρα κατά τα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης φαίνεται να συνδέεται με την ανάπτυξη της όρασης, της γνωστικής ικανότητας, της προσοχής, της πληρότητας του ύπνου κ.ά. του παιδιού μεταγεννητικά, μέχρι και του επιπέδου του IQ του στην ηλικία των 4 χρόνων.

Η συχνότητα της αλλεργίας στις τροφές –με πολύ βασική αυτή στο γάλα αγελάδας-παρουσιάζεται σε ποσοστό περίπου 6% των βρεφών και νηπίων. Στην περίπτωση, ωστόσο, που στην οικογένεια υπάρχει επιβαρημένο ιστορικό, τότε το ποσοστό των παιδιών που θα αναπτύξει αλλεργία είναι πολλαπλάσιο και μπορεί να φθάσει το 80%.

Για το σοβαρό αυτό ζήτημα και τους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισής του μίλησε στο Συμπόσιο η Αλεξάνδρα Παπαδόπουλου, Αναπληρώτρια Διευθύντρια, Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων ‘Π & Α Κυριακού’ πρόεδρος της Εταιρείας Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας.

Η αστικοποίηση με ό,τι αυτή συνεπάγεται, με κύρια χαρακτηριστικά αφ’ ενός τον αυξημένο βαθμό καθαριότητας και αφ’ ετέρου, την έκθεση του αναπτυσσόμενου οργανισμού σε ποικίλα ενδοοικιακά και εξωοικιακά αεροαλλεργιογόνα (παθητικό κάπνισμα, μόλυνση του περιβάλλοντος κ.ά.), σε συνδυασμό με τη διαφοροποίηση των διαιτητικών συνηθειών κυρίως κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του βρέφους, όταν ο εντερικός φραγμός του εντερικού βλεννογόνου δεν έχει ακόμη ωριμάσει, θεωρούνται ως οι κατ’ εξοχήν παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη αλλεργικών νοσημάτων σε άτομα με γενετική προδιάθεση.

Η ‘Θεωρία της υγιεινής διαβίωσης’ βασίσθηκε στην αρχική διαπίστωση ότι τα αλλεργικά νοσήματα είναι νοσήματα που απασχολούν τις βιομηχανοποιημένες χώρες και όχι τις χώρες της Αφρικής ή της Ασίας. Κατά τον ίδιο τρόπο, είναι νοσήματα που απασχολούν κυρίως τις μεγάλες πόλεις των βιομηχανοποιημένων χωρών και πολύ λιγότερο τα χωριά που ασχολούνται με κτηνοτροφία.

Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή, η ζωή στην πόλη χαρακτηρίζεται από υψηλού βαθμού καθαριότητα και έλλειψη λοιμωδών ερεθισμάτων (από μικρόβια ή παράσιτα) σε συνδυασμό με αυξημένη μόλυνση του περιβάλλοντος. Τα βρέφη και τα παιδιά που ζουν στις μεγάλες πόλεις δεν έρχονται σε επαφή με μικρόβια αλλά μόνο με τα τροφικά αλλεργιογόνα, τα οποία ερεθίζουν το ανοσολογικό σύστημα του βρέφους μονομερώς, με αποτέλεσμα την έκκριση ουσιών οι οποίες ευαισθητοποιούν τον οργανισμό.

Η συνεχής επαφή με μικρόβια, πράγμα που συμβαίνει στις χώρες της Αφρικής και της Ασίας όπου η αλλεργία είναι σπάνια, προκαλεί ερεθισμό του ίδιου ανοσολογικού συστήματος προς την αντίθετη κατεύθυνση που συνοδεύεται από έκκριση άλλου τύπου ουσιών.

Τελικό αποτέλεσμα είναι η επίτευξη ανοσολογικής ισορροπίας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η επαφή του συγκεκριμένου βρέφους με τα τροφικά αλλεργιογόνα δεν το ευαισθητοποιεί και το βρέφος δεν αναπτύσσει αλλεργίες.

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η ζωή σε φάρμες και κοντά σε στάβλους προστατεύει από την αλλεργία, σε αντίθεση με τη ζωή σε αστικοποιημένες περιοχές. Επιπλέον, η απλή έκθεση στην εντεροτοξίνη μικροβίων φαίνεται από νεότερες μελέτες επίσης να προστατεύει από την ανάπτυξη αλλεργίας, καθώς έχει πρόσφατα δειχτεί ότι όσο μεγαλύτερη είναι η έκθεση σε εντεροτοξίνη Gram- μικροβίων, τόσο μικρότερη είναι η συχνότητα της αλλεργίας.

Στις μεγάλες πόλεις το βρέφος και το παιδί που ζει και μεγαλώνει σε μεγάλες πόλεις εκθέτει το ανοσολογικό του σύστημα σε μονομερή ερεθισμό από την επαφή που έχει με τα τροφικά αλλεργιογόνα, ευαισθητοποιείται σε κάποιο ή κάποια από αυτά (ανάλογα και τη γενετική προδιάθεση που έχει) με αποτέλεσμα μετά επανειλημμένη επαφή με τα αλλεργιογόνα να αναπτύσσει αλλεργικά νοσήματα.

Τα συμπτώματα της τροφικής αλλεργίας είναι αμέσου τύπου και εκδηλώνονται λίγα λεπτά έως ώρες μετά τη λήψη του αλλεργιογόνου, είτε επιβραδυνόμενου τύπου και εκδηλώνονται μετά από πολλές ώρες ή και ημέρες από τη λήψη του αλλεργιογόνου.

Οι στρατηγικές πρόληψης της τροφικής αλλεργίας περιλαμβάνουν την πρωτογενή, τη δευτερογενή και την τριτογενή πρόληψη. Η πρώτη στοχεύει στην εμπόδιση της ευαισθητοποίησης του βρέφους υψηλού κινδύνου για ανάπτυξη αλλεργίας.

Η δεύτερη στοχεύει στην εμπόδιση της έκλυσης κλινικών συμπτωμάτων στα ήδη ευαισθητοποιημένα βρέφη. Η τρίτη στοχεύει στην ευόδωση της ανοχής στα βρέφη εκείνα τα οποία έχουν ήδη εκδηλώσει συμπτώματα.

Στην περίπτωση που το τροφικό αλλεργιογόνο είναι συγκεκριμένο (π.χ. ξηροί καρποί ή θαλασσινά), τότε είναι αρκετή για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων η απομάκρυνσή του συγκεκριμένου αλλεργιογόνου από τη δίαιτα του παιδιού.

Στην περίπτωση αλλεργίας στο γάλα αγελάδας, η θεραπεία περιλαμβάνει τη χορήγηση ειδικού βρεφικού γάλατος εκτεταμένης υδρόλυσης της πρωτεΐνης που επτυγχάνουν την αντιμετώπιση της αλλεργίας σε 9 από τα δέκα παιδιά με συμπτώματα αλλεργίας.

Ένα στα δέκα παιδιά με τροφική αλλεργία θα χρειαστεί τη χορήγηση συνθετικού γάλατος αμινοξέων.

Για την αντιμετώπιση της οξείας γαστρεντερίδας σε παιδιά και βρέφη μίλησε ο Κωνσταντίνος Σιαφάκας, παιδίατρος-γαστρεντερολόγος-ηπατολόγος, συνεργάτης Ευρωκλινικής Παίδων.

Επισήμανε ότι στις περιπτώσεις οξείας διάρροιας η ενυδάτωση θα πρέπει να γίνεται με τη χορήγηση των διαλυμάτων ενυδάτωσης από το στόμα που προτείνονται από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και είναι διαθέσιμα στο εμπόριο. Δυστυχώς ακόμη και σήμερα χρησιμοποιούνται στην καθημερινή πράξη υγρά για ενυδάτωση (τσάϊ, φρουτοχυμοί, αναψυκτικά τύπου κόλα) που περιέχουν χαμηλή περιεκτικότητα νατρίου και αυξημένη συγκέντρωση απλών σακχάρων τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε υπονατριαιμία και επιδείνωση της διάρροιας εξαιτίας της υψηλής τους οσμωτικότητας.

Για την εισαγωγή των στερεών τροφών στο διαιτολόγιο του βρέφους μίλησε η Παναγιώτα Καφρίτσα, Διευθύντρια Παιδογαστρεντερολογικής Μονάδας στην Ευρωκλινική Παίδων. Όπως ανέφερε, η σωστή διατροφή αποτελεί σημαντική παράμετρο για την υγεία ενός παιδιού.

Το γάλα της μητέρας αποτελεί την ιδανική τροφή για το βρέφος τους πρώτους 6 μήνες της ζωής και μπορεί να συνεχιστεί μέχρι το τέλος του πρώτου έτους αν είναι εφικτό.

Κάπου ανάμεσα στον 5ο με 6ο μήνα γίνεται σταδιακά η εισαγωγή των στερεών τροφών. Το γάλα παρέχει πλήρη θρεπτική και θερμιδική κάλυψη μέχρι τον 6 μήνα της ζωής. Η εισαγωγή στο διαιτολόγιο στερεών τροφών συμβαδίζει με την ωρίμανση του πεπτικού συστήματος και την αναπτυξιακή εξέλιξη του βρέφους.

Στην ηλικία αυτή το μωρό στηρίζει τέλεια το κεφάλι του, κάθεται με υποστήριξη, κρατά αντικείμενα στην παλάμη του, τα φέρνει στο στόμα, δείχνει την πείνα του ανοίγοντας το στόμα, αρχίζει να καταπίνει με μεγαλύτερη ευκολία, δείχνει τη δυσαρεσκειά του σπρώχνοντας το κορμί του προς τα πίσω.

Όταν δεν έχουν αναπτυχθεί οι μηχανισμοί αυτοί δεν είναι σωστό να πιέσουμε το βρέφος να αρχίσει τις στερεές τροφές.

Πηγές:
euro2day.gr

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απλές συμβουλές για διατροφή και καλή υγεία
CrossFit: Όσα θέλετε να ξέρετε
Από τη διάγνωση στην ανάγνωση του μυαλού;