Ηλικιωμένοι που καίνε θερμίδες με μέτριας έντασης άσκηση, όπως τζόκινγκ, κολύμβηση, κηπουρική και χορό, πιθανόν έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν νόσο του Alzheimer, αναφέρει νέα έρευνα.
Η καύση θερμίδων λόγω άσκησης μπορεί να αυξήσει τον όγκο της φαιάς ουσίας σε σημαντικές περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για τη μνήμη, επιτρέποντας στους ενήλικες που γυμνάζονται να προστατεύουν τον εγκέφαλό τους από τη νοητική εξασθένηση.
Ο Cyrus Raji, του University of California, στο Λος Άντζελες, δήλωσε ότι η φαιά ουσία φιλοξενεί όλους τους νευρώνες, επομένως ο όγκος της μπορεί να αντικατοπτρίζει τη νευρωνική υγεία.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι άνθρωποι με τη μεγαλύτερη καύση θερμίδων είχαν μεγαλύτερο όγκο φαιάς ουσίας σε σημαντικές περιοχές στις αρχικές απεικονιστικές εξετάσεις και μισές πιθανότητες να εμφανίσουν νόσο Alzheimer 5 χρόνια αργότερα.
Επίσης, οι άνθρωποι που έκαψαν τις περισσότερες θερμίδες είχαν μεγαλύτερο όγκο φαιάς ουσίας σε σημαντικές περιοχές που συνδέονται με τη μνήμη, τη μάθηση και την εκτέλεση πολύπλοκων νοητικών εργασιών.
Ο Raji σημείωσε ότι αντί να περιμένουμε την απώλεια μνήμης θα μπορούσαμε να βάλουμε τον ασθενή σε πρόγραμμα άσκησης και στη συνέχεια να τον υποβάλουμε και πάλι σε απεικονιστική εξέταση για να διαπιστώσουμε τυχόν αλλαγές στον εγκέφαλο.
Για την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Alzheimer's Disease, η ομάδα εξέτασε στοιχεία που αποκτήθηκαν σε διάστημα 5 ετών, 876 ανθρώπων 65 ετών ή μεγαλύτερων.
Όλοι υποβλήθηκαν σε απεικονιστικές εξετάσεις εγκεφάλου και σε περιοδική νοητική αξιολόγηση. Οι συμμετέχοντες δήλωσαν επίσης πόσο συχνά ασκούνταν για να αξιολογηθεί η καύση θερμίδων σε εβδομαδιαία βάση.
Πηγές:
Journal of Alzheimer's Disease.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καφές: Η ώρα της ημέρας που προστατεύει την υγεία της καρδιάς [μελέτη]
Ανιχνεύτηκε μεταπνευμονοϊός και στη σύζυγο του 71χρονου στη Θεσσαλονίκη
f-anazitisi: Η database για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας