Διαδεδομένες ασθένειες, όπως κατάθλιψη, Αlzheimer, αλλά και το Αids, αναμένεται να εμφανίσουν αυξητικές τάσεις τα επόμενα χρόνια, αναφέρει έρευνα της εταιρείας ΣΤΟΧΑΣΙΣ Σύμβουλοι Επιχειρήσεων Α.Ε. Την ίδια στιγμή, υποστηρίζει ότι κρούσματα φυματίωσης και ελονοσίας ή ακόμη και παιδικές ασθένειες, όπως η ιλαρά και η ερυθρά έχουν επανέλθει δυναμικά στο προσκήνιο της χώρας λόγω ανεπαρκούς εμβολιασμού.

Αναλυτικότερα, η κατάθλιψη εμφανίζεται να «πρωταγωνιστεί» ανάμεσα στα ψυχικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες στην εποχή της οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο αριθμός των πασχόντων από κατάθλιψη, ξεπερνά παγκοσμίως τα 154 εκατ. άτομα, ενώ ως το 2020 θα είναι η δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Όσον αφορά τη χώρα μας, υποστηρίζει η έρευνα, λιγότερο από το 50% όσων πάσχουν από κατάθλιψη αναζητά βοήθεια, ενώ το 10% - 12% του συνόλου του πληθυσμού όλων των ηλικιών πάσχει από ψυχικές ασθένειες. (Πηγή: Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία, Τομέας Ευρώπης της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψυχικής Υγείας).

Στο μεταξύ, η αύξηση του αριθμού των ατόμων της τρίτης ηλικίας, έφερε στο προσκήνιο την άνοια, με πιο συχνή μορφή τη νόσο Alzheimer (60% του συνόλου) σαν ένα μείζον ιατρικό, κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα. Οι πάσχοντες από νόσο Alzheimer και άλλες μορφές άνοιας στην Ελλάδα υπολογίζονται περίπου σε 200.000 άτομα. Παγκοσμίως οι ανοϊκοί ασθενείς είναι 44 εκατ. άτομα, αριθμός που εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 115,4 εκατ. άτομα μέχρι το 2050. Στην ΕΕ η νόσος Alzheimer απορροφά το 25% του συνόλου των δαπανών για την Υγεία. (Πηγή: Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών Aids).

Την ίδια στιγμή, ανησυχία προκαλεί στην Ελλάδα το γεγονός ότι τα περιστατικά με HIV λοίμωξη έχουν αυξηθεί σημαντικά μετά το 2010. Από το 1984, μέχρι και τον Οκτώβριο του 2014, διαγνώστηκαν στη χώρα 14.288 οροθετικά άτομα (82,3% ήταν άνδρες). Από το σύνολο των ατόμων αυτών, τα 3.638 έχουν εμφανίσει AIDS και περίπου 6.850 βρίσκονται υπό αντιρετροϊκή θεραπεία. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων ανέρχεται στους 2.471. (Πηγή: ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.).

Εκτός όμως από τις τρεις προαναφερόμενες νόσους, υποστηρίζει η έρευνα, τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανιστεί κρούσματα ασθενειών που είτε είχαν εξαλειφθεί είτε είχαν ξεχαστεί. Χαρακτηριστικά, τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται κρούσματα φυματίωσης και ελονοσίας, ασθένειες οι οποίες θεωρητικά είχαν εξαλειφθεί. Ειδικότερα, 8 άτομα πέθαναν μέσα στο 2013 από τον ιό του Δυτικού Νείλου, ενώ 86 διαγνώστηκαν με τη συγκεκριμένη λοίμωξη. Το 2012 αναφέρθηκαν 161 νέα περιστατικά εκ των οποίων τα 18 κατέληξαν. Παράλληλα, στο προσκήνιο έχουν επανέλθει και ξεχασμένες παιδικές ασθένειες όπως η ιλαρά και η ερυθρά λόγω ανεπαρκούς εμβολιασμού.

Δέσποινα Καραγιαννοπούλου

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γεωργιάδης: Πώς θα επιλεγούν οι ασθενείς για τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία σε ιδιωτικές κλινικές
C4C: Η ευρωπαϊκή συμμαχία για καλύτερα παιδιατρικά φάρμακα
Χρώματα στα νοσοκομεία - Πώς αλλάζει το "Σωτηρία" [εικόνες]