Ο καρκίνος έχει ενδεχομένως αρνητική επίδραση στη σωματική και ψυχική υγεία των ανθρώπων καθώς μεγαλώνουν, αναφέρει νέα έρευνα, υποδεικνύοντας ότι η νόσος αυξάνει τον κίνδυνο για ορισμένα θέματα υγείας πέρα από τη φυσιολογική γήρανση.
Αυτά μπορεί να οφείλονται μερικώς στη μειωμένη σωματική δραστηριότητα και στο στρες που συνδέεται με τη διάγνωση και την αγωγή.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι ασθενείς με καρκίνο είχαν μεγαλύτερη πτώση στις δραστηριότητες της καθημερινότητας και στη σωματική λειτουργία, με τη μεγαλύτερη αλλαγή να συμβαίνει στους ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονος.

Η ερευνήτρια Corinne Leach, του American Cancer Society στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι η μειωμένη σωματική λειτουργικότητα στους ηλικιωμένους ασθενείς με καρκίνο σε σύγκριση με ηλικιωμένους που δεν έχουν καρκίνο είναι σημαντικό εύρημα για τους γιατρούς.

Επίσης η διάγνωση καρκίνου αύξανε τον κίνδυνο κατάθλιψης στους ηλικιωμένους.

Ωστόσο δεν αύξησε την πιθανότητα εμφάνισης αρθρίτιδας, ακράτειας (εκτός από τον καρκίνο του προστάτη) ή προβλημάτων όρασης/ ακοής.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε στοιχεία καρκίνου και περιέλαβε 921 ασθενείς με καρκίνο στο μαστό, στο παχύ έντερο, στον πνεύμονα ή στον προστάτη.

Οι ασθενείς ταιριάστηκαν με 4.605 της ομάδας ελέγχου, οι οποίοι δεν είχαν καρκίνο.
Καθώς ο πληθυσμός των ηλικιωμένων αυξάνεται, είναι όλο και πιο σημαντικό για τους γιατρούς να καταλάβουν τη μοναδική επίπτωση του καρκίνου στην υγεία των ανθρώπων καθώς γερνούν.

Η Leach δήλωσε ότι οι γιατροί θα πρέπει να προετοιμάσουν τους ασθενείς και τις οικογένειες για αυτή την αλλαγή στα επίπεδα λειτουργικότητας και να παρέχουν παρεμβάσεις που θα διατηρούν τη σωματική λειτουργία ώστε να περιοριστούν οι εξασθενήσεις στους καρκινοπαθείς μεγαλύτερης ηλικίας.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού CANCER.

Πηγές:
CANCER.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα ιχθυέλαια μπορεί να ωφελούν ηλικιωμένους με γενετική προδιάθεση για νόσο Alzheimer [μελέτη]
Πανώλη αιγοπροβάτων: Κρούσματα σε Ηλεία και Βόνιτσα
Φάρμακο για την απώλεια βάρους μειώνει τους κινδύνους σε ανθρώπους με καρδιακή ανεπάρκεια [μελέτη]