Η επαρκής ανακούφιση από τον πόνο μετά από εγχείρηση για καρκίνο στο μαστό θα μπορούσε ενδεχομένως να συμβάλλει στην πρόληψη της εξάπλωσης του καρκίνου, έδειξε νέα έρευνα.

Ερευνητές του University of Queensland υποδεικνύουν ότι η καλή ανακούφιση από τον πόνο είναι σημαντική αν ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι ερευνητές υποδεικνύουν ότι η μορφίνη συγκεκριμένα, θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση των ενζύμων που εκκρίνουν τα καρκινικά κύτταρα τα οποία τα βοηθούν να εξαπλωθούν.

Ο ερευνητής Dr David Sturgess, δήλωσε ότι όταν αντιμετώπισαν τους ποντικούς με μορφίνη και στη συνέχεια ενέχυσαν καρκινικά κύτταρα μαστού παρατηρήθηκε ότι αυτοί που έλαβαν μορφίνη είχαν χαμηλότερα επίπεδα όγκου.

Παρουσιάζοντας τα ευρήματα σε συνέδριο Αναισθησιολογίας στο Auckland, ο Dr Sturgess δήλωσε ότι υψηλότερες δόσεις μορφίνης φάνηκε να οδηγούν σε καλύτερο αποτέλεσμα.

Ο Dr Sturgess δηλωσε ότι το επόμενο βήμα στην έρευνα αφορά τη λήψη πολλών δειγμάτων αίματος από 60 ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε εγχείρηση και που δεν έχουν καρκίνο και οι οποίες θα ερωτηθούν για την ανακούφιση από τον πόνο 6,12 και 24 ώρες μετά την εγχείρηση.

Αυτά τα δείγματα αίματος θα χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια στο εργαστήριο σε κύτταρα καρκίνου του μαστού για να διαπιστωθεί αν υπάρχει κάποια επίδραση.

Σημειώνει, ότι οι μηχανισμοί που εξερευνά αφορούν το ανοσοποιητικό σύστημα γενικά. Αυτό θα μπορούσε να αποδειχτεί πως μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλα είδη καρκίνου.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα αποτελέσματα προηγούμενων ερευνών για την επίδραση της μορφίνης είναι μεικτά. Ορισμένες ανακάλυψαν ότι βοήθησε και ορισμένες, όχι.

 

Πηγές:
Australian and New Zealand College of Anaesthetists.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα ιχθυέλαια μπορεί να ωφελούν ηλικιωμένους με γενετική προδιάθεση για νόσο Alzheimer [μελέτη]
Πανώλη αιγοπροβάτων: Κρούσματα σε Ηλεία και Βόνιτσα
Φάρμακο για την απώλεια βάρους μειώνει τους κινδύνους σε ανθρώπους με καρδιακή ανεπάρκεια [μελέτη]