Πότε κόλλησα HPV; Ποιος με κόλλησε HPV; Αν ο σύντροφός μου αποδειχθεί ότι έχει HPV σημαίνει ότι με απάτησε; Εάν έχει κατασταλεί μια φλεγμονή και αλλάξω σύντροφο θα μολυνθώ ξανά; Νιώθω άγχος και τύψεις ότι ίσως μετέδωσα τον ιό στο σύντροφό μου. τι να του πω τώρα; Η υποψία για παράλληλη σχέση δημιουργείται συχνά, μόλις διαγνωστεί μόλυνση από HPV στη γυναίκα. Δεν είναι όμως πάντοτε έτσι.
Ο ιός HPV και τα κονδυλώματα δεν αποτελούν σήμερα ένα άλυτο πρόβλημα. Ωστόσο, πολλές γυναίκες πανικοβάλλονται και σε δευτερόλεπτα από τη διάγνωση τους δημιουργούνται δεκάδες ερωτήματα.
Τις απαντήσεις με ψύχραιμο και εκλαϊκευμένο τρόπο, αλλά και με βάση τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα έρχεται να δώσει το νέο βιβλίο «Γυναίκα & HPV: Γιατί δεν πρέπει να ανησυχείτε», συγγραφέας του οποίου είναι ο κ. Αλέξανδρος Μορτάκης (http://mortakis.hpvinfocenter.gr), Χειρουργός Γυναικολόγος, Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ένας από τους πιο εξειδικευμένους ιατρούς στο αντικείμενο στη χώρα μας, με εμπειρία 25 ετών.
«Ο HPV μπορεί να μείνει σε λανθάνουσα κατάσταση επί πολλά χρόνια. Εάν διαγνωστεί μια μόλυνση από HPV σε εσάς, δεν σημαίνει ότι ο σύντροφός σας είχε επαφή με άλλο άτομο. Η ανεύρεση μόλυνσης σε κάποιον από τους δύο στο ζευγάρι, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι πρόσφατη. Μπορεί να είναι και αναζωπύρωση παλιάς μόλυνσης σε κάποιον από τους δύο συντρόφους.
Είναι σύνηθες να έχει μολυνθεί κάποιος στο παρελθόν και να μη το γνωρίζει. Επιπλέον, δεν σημαίνει ότι ο HPV θα προκαλέσει οπωσδήποτε καρκίνο. Αυτό είναι το σπάνιο επακόλουθο που μπορεί να προληφθεί», εξηγεί ο συγγραφέας του βιβλίου, κ. Αλέξανδρος Μορτάκης.
Μολύνσεις
Όπως αναφέρεται στο βιβλίο, οι μολύνσεις από HPV είναι πολύ συχνές στην εποχή μας, αλλά οι καρκίνοι είναι σχετικά σπάνιοι. Αυτό γίνεται, γιατί στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, ο ιός καταστέλλεται από τον οργανισμό μας χωρίς να χρειαστεί να κάνουμε κάτι. Σε λίγες μόνο περιπτώσεις δημιουργείται πρόβλημα, πιο συχνά στον τράχηλο της μήτρας.
Είναι κάτι, που συνήθως συμβαίνει αρκετά χρόνια μετά τη μόλυνση, επειδή το αμυντικό μας σύστημα δεν μπόρεσε να καταστείλει τη φλεγμονή από κάποιον ογκογόνο HPV. Στις περιπτώσεις όμως αυτές, όσον αφορά στον τράχηλο της μήτρας, πρώτα εμφανίζονται προκαρκινικές αλλοιώσεις και αργότερα ο καρκίνος.
Γιατί όμως υπάρχουν ο φόβος και ο πανικός; H απάντηση είναι ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για πανικό, διότι υπάρχει και πρόληψη και θεραπεία. Πρόληψη για τη μόλυνση γίνεται με εμβολιασμό των νέων κοριτσιών που μειώνει τον κίνδυνο κατά 70% και πλέον. Αυτή η πρόληψη λέγεται πρωτογενής. Όμως, υπάρχει και δευτερογενής πρόληψη, που αφορά στην έγκαιρη διάγνωση των προκαρκινικών αλλοιώσεων και την αντιμετώπισή τους.
Αλλοιώσεις
Η γυναίκα, που έχουμε απέναντί μας με το τεστ Παπανικολάου, το οποίο αναφέρει αλλοιώσεις από HPV, βρίσκεται ήδη σε δευτερογενή πρόληψη. Το τεστ Παπανικολάου έχει σώσει εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο, γιατί ανιχνεύει τις προκαρκινικές αλλοιώσεις και έτσι, είναι δυνατόν να προλάβουμε τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Και δεν είναι μόνο το τεστ Παπανικολάου, σήμερα υπάρχουν και άλλες εξετάσεις στο «οπλοστάσιο» της δευτερογενούς πρόληψης. Το βιβλίο αναφέρει μέσα από 311 ερωτήσεις και απαντήσεις όλα όσα επιθυμεί να μάθει μία γυναίκα και δίνει λύσεις σε όλες τις απορίες της.
Το βιβλίο «Γυναίκα & HPV, Γιατί δεν πρέπει να ανησυχείτε» του κ. Αλέξανδρου Μορτάκη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Δύσκολο το πρώτο τρίμηνο
Ποια φάρμακα γίνονται μη συνταγογραφούμενα - Κατηγορίες, δραστικές ουσίες, κόστος
Τροπολογία ΠΑΣΟΚ για τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα Υγείας