Πολύ σημαντικό ρόλο έχουν η ψυχολογική υποστήριξη και η άσκηση στη θεραπευτική αντιμετώπιση των ρευματικών νοσημάτων, τόνισαν κατά την ομιλία τους, οι συνεργάτες της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα ( ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.) στα πλαίσια του Φεστιβάλ Σύγχρονης Διαβίωσης που πραγματοποιήθηκε στις 20-22 Μαΐου 2016 στην Αθήνα. 

Η ψυχολογική υποστήριξη βοηθά το άτομο να αναγνωρίσει το πρόβλημα και πιθανούς πυροδοτικούς ή επιβαρυντικούς παράγοντες, να επεξεργαστεί τις αλλαγές στη ζωή του και τη θλίψη που μπορεί να προκαλούν, να διαχειριστεί τις δυσκολίες στο οικογενειακό και επαγγελματικό περιβάλλον, να υιοθετήσει καλές πρακτικές όπως η καθημερινή άσκηση και τελικά να προλάβει ή να αντιμετωπίσει συμπτώματα άγχους ή κατάθλιψης, τόνισε η κα Δάφνη Αρετάκη, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, Υπεύθυνη του τομέα Ψυχοκοινωνικής παρέμβασης της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α ( Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα).

«Οι ρευματικές παθήσεις που περιλαμβάνουν ένα μεγάλο αριθμό μη τραυματικών παθήσεων του μυοσκελετικού συστήματος και του συνδετικού ιστού, επιδρούν σημαντικά στην ψυχοκοινωνική κατάσταση του ατόμου, στον τρόπο που αισθάνεται, σκέφτεται και συμπεριφέρεται αλλά και στον τρόπο που αλληλεπιδρά με το περιβάλλον», συνέχισε η κα Αρετάκη.

Η ενημέρωση, η άρση της απομόνωσης, το μοίρασμα της δυσκολίας, η απασχόληση με δημιουργικές δραστηριότητες, η ανάληψη ευθύνης, η φροντίδα των άλλων και συνολικότερα η υιοθέτηση μιας ενεργούς στάσης απέναντι στην πραγματικότητα διευκολύνει τη διαχείριση της πάθησης και αναβαθμίζει την ποιότητα της ζωής των ατόμων με ρευματοπάθεια.

Για το λόγο αυτό, η ΕΛΕΑΝΑ λειτουργεί από το 2007 καθημερινά, από Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00 π.μ. – 16.00 δωρεάν τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης (2108237 302), για όλους όσους πάσχουν από κάποιο ρευματικό νόσημα, τις οικογένειες και τους φίλους/φροντιστές τους. 

«Η άσκηση είναι φάρμακο», τόνισε ο κ. Παναγιώτης Βιτάλης, Κλινικός Εργοφυσιολόγος, Υποψήφιος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Wolverhampton, United Kingdom, Επιστημονικός Συνεργάτης κέντρου αποκατάστασης ACTION HEART, Russell’s Hall Hospital, United Kingdom, West Midlands, Dudley Group of Hospitals, NHS Trust και Συνεργάτης της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.

Επιστημονικές έρευνες, τα τελευταία χρόνια, προτείνουν τα πολλαπλά οφέλη της άσκησης στην υγεία, κάτι που ενισχύεται και από το γεγονός ότι η υποκινητικότητα, βάσει του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, κατατάσσεται ως η τέταρτη αιτία θανάτου. Ως εκ τούτου, δεν συνιστά έκπληξη το γεγονός πως η άσκηση προτείνεται πλέον ως μέσο για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων που προκαλούνται από μη μεταδιδόμενες παθήσεις, όπως τα ρευματικά νοσήματα (ρευματοπάθειες).

Η άσκηση πλέον έχει δειχθεί πως αποτελεί ένα ασφαλές μέσο που δύναται να βελτιώσει σημαντικά κλινικές εκφράσεις που παρατηρούνται στις ρευματικές νόσους, όπως είναι η φλεγμονή, η κόπωση, η καρδιοαναπνευστική ικανότητα (σημαντικός παράγοντας πρόβλεψης θνησιμότητας και συνοσηρότητας), η λειτουργική ικανότητα, ο πόνος και το υψηλότερο ρίσκο για μελλοντική καρδιαγγειακή νόσο σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Ακόμα, δεδομένης πλέον της ευεργετικής λειτουργίας της άσκησης στον οργανισμό μας, δημιουργείται πλέον ανάγκη για εξατομικευμένα προγράμματα άσκησης. Με άλλα λόγια, ένα πρωτόκολλο άσκησης πρέπει να είναι συγκεκριμένο όσον αφορά το είδος, την ένταση, τη χρονική διάρκεια, τη συχνότητα, τον τρόπο τέλεσης των ασκήσεών του, καθώς επίσης πρέπει να λαμβάνονται υπ όψιν και οι ατομικές ανάγκες και προτιμήσεις του ασκούμενου.

Ωστόσο, ακόμα και σήμερα, η άσκηση, παρόλα τα οφέλη της, δεν αποτελεί αναπόσταστο κομμάτι της κλινικής πράξης των πασχόντων. Για τον λόγο αυτό, η δημιουργία των προϋποθέσεων για την εύρεση ενός επιτυχημένου τρόπου υιοθέτησης εξατομικευμένων προγραμμάτων άσκησης, μέσω συνταγογράφησης, των πασχόντων από ρευματικές νόσους, είναι κομβικής σημασίας για τη βέλτιστη αντιμετώπισή τους.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα σακχαρούχα ποτά ευθύνονται για μία στις δέκα περιπτώσεις διαβήτη [Μελέτη]
Ανακαλεί κατεψυγμένο φιλέτο κοτόπουλο ο ΕΦΕΤ- βρέθηκε σαλμονέλα
Το πρώτο  Ανεξάρτητο Κέντρο Φυσικού Τοκετού στην Ελλάδα