Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι η αλλαγή συνηθειών του τρόπου ζωής θα μπορούσε να συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου.
Ανάλυση δυο μελετών, που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Harvard University αποκάλυψε ότι η αποχή από το κάπνισμα, η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, το υγιές βάρος και η σωματική άσκηση μπορούν να μειώσουν κατά το ήμισυ τον κίνδυνο θνησιμότητας.
Ερευνητές δήλωσαν ότι ενώ η τύχη και τυχαίες αλλαγές παίζουν μεγάλο ρόλο στον καρκίνο, πράξεις για τη μείωση της πιθανότητας αυτών των αλλαγών μπορεί να είναι αποτελεσματικές, αν ληφθεί υπόψη προηγούμενη έρευνα.
Για τη νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Jama Oncology, ερευνητές επισκόπησαν στοιχεία 89.571 γυναικών και 46.339 αντρών που συλλέχτηκαν για τη μελέτη Nurses' Health Study και Health Professionals Follow-up Study, συγκρίνοντας στοιχεία με στατιστικά στοιχεία των ΗΠΑ σχετικά με τη σχέση μεταξύ τρόπου ζωής, καρκίνου και θνησιμότητας.
Οι ερευνητές όρισαν ως ‘’υγιεινό τρόπο ζωής’’ το να μην έχει καπνίσει κάποιος ποτέ ή να έχει διακόψει το κάπνισμα, την κατανάλωση ενός ποτού την ημέρα στις γυναίκες και 2 στους άντρες, Δείκτη Μάζας Σώματος μεταξύ 18,5 και 27,5 και τουλάχιστον 75 έως 150 λεπτά αερόβιας άσκησης την εβδομάδα. Έπειτα, οργάνωσαν τους συμμετέχοντες σε ομάδες χαμηλού ή υψηλού κινδύνου για καρκίνο.
Γενικά, γυναίκες στην ομάδα χαμηλού κινδύνου είχαν 25% κίνδυνο καρκίνου και όσες ήταν στην ομάδα υψηλού κινδύνου είχαν 48% πιθανότητες, ενώ οι άντρες στην ομάδα χαμηλού κινδύνου είχαν 33% χαμηλότερο κίνδυνο και στην υψηλού κινδύνου είχαν 44% πιθανότητες.
Όταν συγκρίθηκαν τα αποτελέσματα με τον πληθυσμό των ΗΠΑ οι ερευνητές υπολογίζουν ότι το 41% των περιστατικών καρκίνου σε γυναίκες και το 59% των θανάτων μπορούν να προληφθούν. Στους άντρες, το 63% των περιστατικών και το 67% των θανάτων.
Πηγές:
Jama Oncology.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς φροντίζω κάθε τύπο δέρματος
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου