Άνθρωποι που ταλαιπωρούνται από κατάθλιψη συνήθως έχουν την εμπειρία της χαμηλής διάθεσης με τρόπο που να εμφανίζεται και να χάνεται επανειλημμένως.

Υπό αυτό το πρίσμα, η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή διαφέρει μόνο στο ότι η εναλλαγή των συναισθημάτων ακολουθεί εποχικό δρόμο, με την κατάθλιψη συνήθως να εμφανίζεται το φθινόπωρο και να εξαφανίζεται την άνοιξη. Η έλλειψη του φωτός συχνά κατηγορείται για τη διαταραχή αλλά ακόμα μένει υπό διερεύνηση το πώς οι σκοτεινότερες ημέρες προκαλούν κατάθλιψη, αναφέρεται στο ‘Harvard Ηealth Letter’.

Ειδικοί, ακόμα συζητούν αν έχει αποδειχτεί ή όχι ότι η έλλειψη ηλιακού φωτός τον χειμώνα προκαλεί τη διαταραχή, αλλά υπάρχουν περιστασιακές ενδείξεις που στηρίζουν τη σχέση. Πώς μπορεί η έλλειψη φωτός να προκαλέσει κατάθλιψη;

Στο περιοδικό αναφέρονται τρεις θεωρίες:

  • Η αιτία μπορεί να είναι η μη ευαισθησία στο φως. Οι περισσότεροι άνθρωποι περνούν το χειμώνα χωρίς κλυδωνισμούς, γιατί η έκθεση στον εσωτερικό φωτισμό βοηθά να εξουδετερωθεί η έλλειψη φυσικού φωτός, αλλά το εσωτερικό φως μπορεί να είναι πολύ αδύναμο για όσους πάσχουν από τη διαταραχή.
  • Υπάρχουν νευρικές οδοί από τον αμφιβληστροειδή έως περιοχές του εγκεφάλου που βοηθούν στο να μπουν πολλές φυσιολογικές διαδικασίες σε 24ωρο κύκλο. Η έλλειψη του φωτός μπορεί να βγάλει τους ανθρώπους με τη διαταραχή αυτή από το βιολογικό τους ρολόι. Να είναι δηλαδή ξύπνιοι και ενεργητικοί όταν το εσωτερικό τους ρολόι τους θέλει να κοιμούνται.
  • Η έλλειψη φωτός ή η μη ευαισθησία σε αυτό μπορεί να διαταράσσει τις λειτουργίες του εγκεφάλου που επηρεάζονται από τη σεροτονίνη και τη ντοπαμίνη, χημικές ουσίες του εγκεφάλου που παίζουν ρόλο στη διάθεση.

Η θεραπεία με φως, το να κάθεται κάποιος μπροστά από έντονο φως για μικρό διάστημα κάθε μέρα, βοηθά μερικούς ανθρώπους που υποφέρουν από τη διαταραχή. Ωστόσο το ίδιο αποτελεσματική μπορεί να είναι και η αντικαταθλιπτική αγωγή.

Πηγές:
‘Harvard Ηealth Letter’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς να περιορίσω το junk food
Λήμνος: Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει το προσωπικό
Ενδυνάμωση της εκούσιας κίνησης στη νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]