Ο θηλασμός μπορεί ενδεχομένως να είναι πιο υγιεινός σε σχέση με το αντλημένο γάλα για τη μείωση του κινδύνου λοίμωξης στα αυτιά των μωρών, αναφέρει νέα έρευνα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι το μητρικό γάλα σε σύγκριση με τη φόρμουλα μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο διάρροιας τους πρώτους 12 μήνες.

Συνολικά, 491 μητέρες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια, ως μέρος της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Pediatrics.

Μητέρες που σκόπευαν να ταΐσουν τα μωρά με μπιμπερό εξαιρέθηκαν. Στα υπόλοιπα ερωτηματολόγια, 3 στις 4 γυναίκες χρησιμοποίησαν συνδυασμό θηλασμού, αντλημένου γάλακτος και φόρμουλας τους πρώτους 12 μήνες ζωής του μωρού.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ένας μήνας θηλασμού συνδεόταν με 45% μείωση των πιθανοτήτων λοίμωξης στο αυτί.
Ο κίνδυνος ήταν 17% χαμηλότερος για μωρά που θήλασαν για 6 μήνες.

Σε μωρά που ταΐστηκαν μόνο με μητρικό γάλα τους πρώτους 6 μήνες, οι πιθανότητες να εμφανίσουν λοίμωξη στο αυτί αυξήθηκαν κατά 14% περίπου σε αυτά που ταΐστηκαν με αντλημένο γάλα για ένα μήνα και κατά 115% για μωρά που ταΐστηκαν με αντλημένο γάλα για 6 μήνες.

Η Sarah Keim, του The Research Institute at Nationwide Children's Hospital στο Columbus, δήλωσε ότι αν και δεν είναι εντελώς σαφές γιατί οι λοιμώξεις στα αυτιά μπορεί ενδεχομένως να συνδέονται με το τάισμα με μπιμπερό, πιθανόν μπορεί να οφείλονται στο ότι τα τελευταία μπορούν να δημιουργήσουν αρνητική πίεση κατά τη διάρκεια του ταΐσματος.

Με τη σειρά της αυτή μεταφέρεται από το μπιμπερό στο μέσο ους κατά τη διάρκεια της σίτισης, που μπορεί ενδεχομένως να προηγείται των λοιμώξεων στα αυτιά.

Μωρά που σιτίστηκαν με μητρικό γάλα με κάποιον από τους 2 τρόπους για 6 μήνες είχαν περίπου 30% χαμηλότερο κίνδυνο διάρροιας.

 

Πηγές:
Journal of Pediatrics.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρκίνος στο πάγκρεας: Πειραματική θεραπεία πέτυχε τον κύριο στόχο σε δοκιμή τελικού σταδίου
Ο Ηλίας Μόσιαλος επίτιμος διδάκτορας στην Ιατρική του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν χαλαρώνουμε