Η κατάθλιψη φαίνεται πως αυξάνει λίγο τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο μαστό, αλλά δεν έχει σημαντική σχέση με τον καρκίνο στον πνεύμονα, τον προστάτη και το παχύ έντερο, σύμφωνα με αξιολόγηση ιατρικών ερευνών που έγινε από Ολλανδούς ερευνητές.

Η κατάθλιψη συνδέεται με ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο, σημειώνει η Dr. Marjan van den Akker. Η σχέση της με τον καρκίνο στο μαστό γίνεται ισχυρότερη όσο μεγαλώνει το χρονικό διάστημα παρακολούθησης των γυναικών από έρευνα.

Η ερευνήτρια, του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ και η ομάδα της έφτασε σε αυτό το συμπέρασμα μετά την εξέταση 13 ερευνών που αφορούσαν 127.000 ασθενείς. Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘Clinical Practice and Epidemiology in Mental Health’.

Με βάση οκτώ έρευνες με πλήρη στοιχεία, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι ο συνολικός κίνδυνος καρκίνου αυξανόταν κατά 12% σε γυναίκες με κατάθλιψη. Με βάση στοιχεία από εφτά έρευνες που εξέτασαν ομάδα παραγόντων, δεν φάνηκε σημαντική σχέση μεταξύ της κατάθλιψης και της εμφάνισης καρκίνου στο μαστό.

Ωστόσο, ανάλυση υποομάδας ερευνών που περιλάμβαναν τουλάχιστον 10 χρόνια παρακολούθησης έδειξε σημαντική σχέση. Γυναίκες με κατάθλιψη είχαν κατά 2,5 φορές αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στο μαστό σε σχέση με γυναίκες που δεν εμφάνιζαν κατάθλιψη.

Με τις ενδείξεις που υπάρχουν έως τώρα, είναι δύσκολο να διαλευκανθούν τα πιθανά αποτελέσματα της κατάθλιψης και των αντικαταθλιπτικών στην εμφάνιση καρκίνου, συνεχίζει η ερευνήτρια. Δεν είναι ακόμα πιθανό να μεταφραστούν αυτά τα αποτελέσματα σε προληπτικά μέτρα παρέμβασης, καταλήγει η ερευνήτρια.

Πηγές:
‘Clinical Practice and Epidemiology in Mental Health’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς να περιορίσω το junk food
Λήμνος: Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει το προσωπικό
Ενδυνάμωση της εκούσιας κίνησης στη νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]