Η έλλειψη άσκησης συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου στις ωοθήκες και θανάτου από τη νόσο, σύμφωνα με δυο νέες έρευνες.

Η ερευνήτρια Kirsten Moysich, δήλωσε ότι οι γυναίκες μπορεί να λαμβάνουν μεικτά μηνύματα σχετικά με τις συστάσεις για άσκηση και παραμένουν αδρανείς γιατί αισθάνονται ότι δεν μπορούν να ακολουθήσουν τη συνιστώμενη ποσότητα άσκησης.

Η Moysich, του Roswell Park Cancer Institute, δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οποιαδήποτε ποσότητα τακτικής εβδομαδιαίας φυσικής δραστηριότητας μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο και να βελτιώσει την επιβίωση στον καρκίνο των ωοθηκών, ενώ η έλλειψη άσκησης στην ενήλικο ζωή συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης και θνησιμότητας από καρκίνο στις ωοθήκες.

Σε μια έρευνα, οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία περισσότερων των 8.300 ασθενών με καρκίνο στις ωοθήκες και περισσότερων των 12.600 γυναικών χωρίς καρκίνο στις ωοθήκες.

Όσες δήλωσαν ότι δεν ασκούνταν είχαν 34% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο στις ωοθήκες σε σχέση με όσες ασκούνταν τακτικά, ανακάλυψαν οι ερευνητές.

Η σχέση μεταξύ αδράνειας και υψηλότερου κινδύνου για καρκίνο στις ωοθήκες φάνηκε σε γυναίκες φυσιολογικού κινδύνου και υπέρβαρες ή παχύσαρκες, σύμφωνα με την έρευνα.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.
Η άλλη έρευνα, σε περισσότερες από 6.800 ασθενείς ανακάλυψε ότι γυναίκες που ήταν αδρανείς τα χρόνια πριν τη διάγνωση είχαν 24% έως 34% περισσότερες πιθανότητες θνησιμότητας από τη νόσο σε σχέση με όσες ασκούνταν έστω και λίγο σε τακτική εβδομαδιαία βάση. Αυτό ίσχυε σε γυναίκες φυσιολογικού βάρους και σε υπέρβαρες ή παχύσαρκες.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού British Journal of Cancer.

Ο ερευνητής Rikki Cannioto, δήλωσε ότι ενώ οι τρέχουσες ενδείξεις σχετικά με τη σχέση μεταξύ διαφορετικών ποσοτήτων άσκησης και του καρκίνου των ωοθηκών παραμένουν μεικτές, τα ευρήματα δείχνουν ότι η χρόνια αδράνεια μπορεί ενδεχομένως να αποτελεί σημαντικό ανεξάρτητο κίνδυνο και προγνωστικό παράγοντα για τον καρκίνο στις ωοθήκες.

Αν και οι συγκεκριμένες έρευνες δεν μπορούν να αποδείξουν ότι η άσκηση μπορεί να εμποδίσει θανάτους από καρκίνο των ωοθηκών, υποδεικνύουν ότι η τακτική άσκηση ωφελεί.

 

Πηγές:
Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.
British Journal of Cancer.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Λήμνος: Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει το προσωπικό
Ενδυνάμωση της εκούσιας κίνησης στη νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]
Συνάντηση Γεωργιάδη - Ζαχαράκη για το δημογραφικό