Ομάδα επιστημόνων εξέτασε στοιχεία μιας επταετίας από σχεδόν 125.000 άτομα με διαβήτη τύπου 2 από την Αγγλία. Σε όσους έκαναν κάθε χρόνο το αντιγριποικό εμβόλιο υπήρχαν 30% λιγότερες εισαγωγές στο νοσοκομείο, 22% λιγότερα κρούσματα καρδιακής ανεπάρκειας και 15% λιγότερα κρούσματα πνευμονίας ή γρίπης. Συνολικά οι ασθενείς είχαν επίσης 24% μικρότερη πιθανότητα θανάτου από κάθε αιτία στη διάρκεια των επτά ετών παρακολούθησης.

"Η δυνητική επίπτωση των αντιγριπικών εμβολίων στη μείωση της σοβαρής νοσηρότητας και θνησιμότητας υπογραμμίζει τη σημασία των προσπαθειών ενημέρωσης των ατόμων με διαβήτη ώστε να μην παραλείπουν τον εμβολιασμό τους" δήλωσε ο Dr. Eszter Vamos, ειδικός στη δημόσια υγεία από το Imperial College London.

Και συνέχισε: "Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι εκτός από σοβαρές αναπνευστικές λοιμώξεις, η γρίπη μπορεί και να αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού. Οι περισσότερες σοβαρές επιπλοκές της γρίπης παρατηρούνται στους ηλικιωμένους και σε όσους έχουν χρόνια προβλήματα υγείας όπως ο σακχαρώδης διαβήτης".

Ο Vamos και οι συνεργάτες του δημοσιεύουν τα συμπεράσματά τους στο περιοδικό CMAJ. Όπως γράφουν στο πλαίσιο της έρευνάς τους εξέτασαν στοιχεία για την ηλικία, το σωματικό βάρος, το κάπνισμα και το φύλο των εθελοντών, καθώς και αν είχαν διαγνωστεί ή έπαιρναν φάρμακα για διάφορα άλλα προβλήματα υγείας, πέρα από τον διαβήτη τους.

Πηγές:
CMAJ και Reuters

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι υδατάνθρακες χρειάζομαι μετά από μια προπόνηση
Παιδίατροι Β. Ελλάδας: Τελικές προετοιμασίες για την αποστολή στη Μαδαγασκάρη
Η MSD ανάμεσα στις 50 ηγέτιδες εταιρείες που αποτελούν πρότυπα Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Ελλάδα