Νέα έρευνα αποκάλυψε ότι η άπνοια ύπνου μπορεί να μειώσει την ικανότητα ρύθμισης της αρτηριακής πίεσης.

Η έρευνα αναφέρει ότι ακόμα και 6 ώρες διακυμάνσεων των επιπέδων οξυγόνου που συνδέονται με την άπνοια ύπνου μπορούν να αρχίσουν να εξασθενούν το κυκλοφορικό σύστημα ενός ανθρώπου.

Ο ερευνητής Glen Foster, του University of British Columbia's Okanagan campus στον Καναδά, δήλωσε ότι ενώ έχει βρεθεί ότι η υπνική άπνοια συνδέεται με την υπέρταση, η έρευνα δείχνει ότι η πάθηση έχει επίδραση στο καρδιαγγειακό σύστημα η οποία μπορεί να αρχίσει εντός μιας ημέρας.

Ο Foster πρόσθεσε ότι η έρευνα έδειξε ότι μετά από 6 ώρες διακυμάνσεων σε επίπεδα οξυγόνου παρόμοια με αυτά που συμβαίνουν στην άπνοια, η ικανότητα του οργανισμού να ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση βλάπτεται.

Οι αλλαγές συνέβησαν σχεδόν αμέσως σε υγιείς νέους ενήλικες που δεν είχαν την εμπειρία της συσσωρευμένης επίδρασης που μπορεί να φέρουν χρόνια υπνικής άπνοιας.

Ο Foster εξέτασε την επίδραση της διαλείπουσας υποξίας στο καρδιαγγειακό σύστημα σε λίγους υγιείς ενήλικες.

Οι συμμετέχοντες φόρεσαν μάσκα για 6 ώρες και τα επίπεδα οξυγόνου μεταβάλλονταν για να μιμηθούν τα συμπτώματα της υπνικής άπνοιας.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η άπνοια επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία των τασεοϋποδοχέων ενός ανθρώπου-βιολογικών αισθητήρων που ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση. Ανακάλυψε επίσης βλαβερές τάσεις ροής αίματος στα πόδια, που με τον καιρό θα μπορούσαν να επηρεάσουν την υγεία των αγγείων.

Η έρευνα υποδεικνύει ότι παρεμβάσεις σε ανθρώπους που έχουν υπνική άπνοια θα πρέπει να γίνονται μόλις διαγνωστεί η πάθηση.

Η  έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό American Journal of Physiology.

 

Πηγές:
American Journal of Physiology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Από 1η Φεβρουαρίου η εφαρμογή για ραντεβού μέσω ΗΔΙΚΑ
Tο μυστικό να κάνετε τις αποφάσεις για το Νέο έτος να διαρκέσουν
H αντίδραση του ΠΙΣ στην ‘’αιφνιδιαστική απόφαση ΕΟΠΥΥ για τα ραντεβού ασθενών’’