Νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neurology, υποδεικνύει ότι άνθρωποι που έχουν πρωτεΐνη στα ούρα μπορεί ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης προβλημάτων μνήμης και σκέψης μελλοντικά, ακόμα και να εμφανίσουν άνοια.

Ερευνητές εστίασαν στις διαθέσιμες δημοσιευμένες έρευνες που αφορούν τα νεφρικά προβλήματα και την εμφάνιση νοητικής εξασθένησης ή άνοιας.

Η πρωτεΐνη στα ούρα είναι σημάδι νεφρικών προβλημάτων που έχουν χαρακτηριστεί ως πιθανοί παράγοντες κινδύνου για νοητική εξασθένηση και άνοια σε αρκετές έρευνες.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι ο ακριβής μηχανισμός που συνδέει τη νεφρική βλάβη με την άνοια δεν έχει πλήρως διαλευκανθεί. Οι παραδοσιακοί παράγοντες κινδύνου και άλλοι παράγοντες που μοιράζονται μπορεί ενδεχομένως να παίζουν ρόλο.

Από τις 8.494 έρευνες για τις παθήσεις, 22 από αυτές πληρούσαν τα κριτήρια για να περιληφθούν στην επισκόπηση. Πέντε από τις έρευνες αξιολογήθηκαν στη μεταανάλυση της πρωτεΐνης που μπορεί να εμφανιστεί στα ούρα- πρωτεϊνουρία.

Η ανάλυση αποκάλυψε ότι σε σύγκριση με ανθρώπους χωρίς πρωτεΐνη στα ούρα, άνθρωποι που είχαν, αντιμετώπιζαν 35% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν νοητική εξασθένηση ή άνοια.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η έρευνα σε μεγάλο δείγμα πληθυσμού προστίθεται στις αυξανόμενες ενδείξεις ότι η νεφρική δυσλειτουργία είναι ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για νοητική εξασθένηση ή άνοια.

Ωστόσο, στους περιορισμούς της έρευνας περιλαμβάνεται το γεγονός ότι οι περισσότερες από τις έρευνες χρησιμοποίησαν διαφορετικές μεθόδους υπολογισμού της νεφρικής λειτουργίας και αυτή εξεταζόταν μια φορά μόνο, συνήθως στην έναρξη της έρευνας.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η πρωτεϊνουρία συνδεόταν με μετρίως αυξημένο κίνδυνο νοητικής εξασθένησης ή άνοιας.

Πηγές:
Neurology,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Παρασκευή
ΕΟΔΥ: Άσκηση επί χάρτου για πιθανά κρούσματα γρίπης πτηνών σε ανθρώπους
Η Roche τερματίζει σειρά θεραπευτικών δοκιμών για τον καρκίνο του πνεύμονα